Metrópótló hajó jár a Dunán, a Kossuth térre

metrópótló, 2-es metró
Budapest, 2016. december 3. A Batthyány térnél áll 2016. december 3-án az a metrópótló hajó, amelyik a MTESZ-székház bontása miatt lezárt Kossuth téri megálló miatt a Duna másik oldalára, a térhez közeli parthoz viszi az utasokat. Az átkelőjáraton nem kell újabb jegyet kezelni. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Mától az autóbuszos metrópótlás mellett metrópótló hajó is közlekedik D2-es jelzéssel Budapesten a Batthyány tér és a Kossuth tér között. A 2-es metró pótlására azért van szükség, mert három hónapon át a szerelvények - felszíni építkezés miatt - nem állnak meg a Kossuth Lajos téren.
Vágólapra másolva!

Elindult szombaton Budapesten az új, D2-es hajójárat, amely a 2-es metró pótlása idején közlekedik a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között. Az utasok reggeltől koraestig használhatják a forgalomba állított dunai átkelőhajót, amit fényfüzérrel díszítettek, ezzel is hozzájárulva az adventi hangulathoz.

A Batthyány térnél áll a metrópótló hajó Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő két hajó a BKK normál díjszabása szerint vehető igénybe, azaz semmilyen pluszköltséggel nem jár, ugyanakkor rengeteg pluszt ad az utazás élményéhez - mondta az átadáson Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Tavaszig lehet használni

A menetrendszerinti hajójárat várhatóan jövő tavaszig segíti a fővárosban közlekedők mindennapjait. Ugyanis december 3-ától várhatóan három hónapon keresztül a 2-es metró mindkét irányban megállás nélkül halad át a Kossuth Lajos tér állomáson az MTESZ-székház bontási munkái miatt.

Az átkelőjáraton nem kell újabb jegyet kezelni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A III. kerület felől érkezők a Batthyány téren keresztül a D2-es átkelőhajóval juthatnak el a Kossuth Lajos térre, vagy a 9-es busszal az Arany János utcáig utazhatnak, majd onnan rövid gyaloglással - vagy az M2A állomáspótlóra átszállva - érhetik el a Kossuth Lajos tér környékét.

Alternatív utazási lehetőséget nyújt a 4-es vagy a 6-os villamos a Margit hídon át a Jászai Mari térig, majd onnan a 2-es villamos közvetlenül a Kossuth Lajos térig. A BKK figyeli az utasforgalom alakulását és az érintett járatok menetrendjét szükség esetén az év végéig felülvizsgálja.

Fontos utazási tudnivalók

Az átkelőhajó hétköznap és hétvégén is a normál díjszabás szerinti jegyekkel, bérletekkel vehető igénybe, Hajó vonaljegyet váltani tehát nem szükséges. A metrópótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak, ezért amennyiben például a Széll Kálmán tér felől a Kossuth térre tart, a metróról a hajóra átszállva nem kell új jegyet vásárolnia, elég, ha a már előzőleg a metrón érvényesített jegyet felmutatja.