Meghalt Dévényi Ádám

Vágólapra másolva!
Életének 60. évében, súlyos betegség után meghalt Dévényi Ádám dalszerző, énekes, szövegíró, grafikus. A művész dalait legtöbben a Rolls- és a Bikini-átdolgozásai révén ismerik, de volt saját zenekara, dolgozott színházi zeneszerzőként, festményeiből, grafikáiból pedig több kiállítás is nyílt.
Vágólapra másolva!

Meghalt Dévényi Ádám dalszerző, énekes, szövegíró, grafikus. A művészt, aki az elmúlt több mint három évtizedben szólóban, a Rolls Frakcióval, a Bikinivel és az Átmeneti Kabáttal is dolgozott, vasárnap hajnalban súlyos betegség után, 60. életévében érte a halál.

- mondta a Dévényi halálhírét megerősítő barát, Németh Alajos. A Bikini együttes vezetője kiemelte: Dévényi Ádám kimagasló tehetség volt, az elmúlt 30 év egyik legnagyobb lírikusa Magyarországon.

"Az 1989-ben megjelent Közeli helyeken című lemezünket, amely a Bikini egyik legsikeresebb albuma, ketten együtt írtuk. De

ő írta például a Repülök; A férfi megy, a nő marad; az Izzik a tavaszi délután című dal szövegét is, valamint az Adj helyet című slágerét

- fejtette ki Németh Alajos.

Bikini-átdolgozásai révén ismerik

Dévényi Ádám 14 évesen már saját szerzeményeit gitározta-énekelte. A folk-rock mozgalom progresszív ágának művelőjeként olyan zenekarokban játszott, mint a Vízöntő, a Tabula vagy a Vasmalom. Dalait legtöbben a Rolls- és a Bikini-átdolgozásai révén ismerik - írja a zeneszöveg.hu.

1998-ban a szakmai szavazáson Az év szövegírója díjat nyerte.

Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott színházi zeneszerzőként, évekig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. Festményeiből, grafikáiból több kiállítás volt. 2006-ban megalakította az Átmeneti Kabát zenekart.