Aggódik az amerikai kormány a Magyarországon elítélt szír férfi miatt

Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium rövid közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon tíz év fegyházra ítélt szír férfi ügyében. A közleményben, amelyet a hamarosan távozó Obama-kormány helyettes külügyi szóvivője, Mark Toner írt alá, aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma magyar bírósági ítéleteket kommentál.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Törvényszék múlt szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határátlépés és "állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény" bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

Az amerikai külügyi közlemény megjegyzi, hogy Ahmed H. részt vett 2015 szeptemberében a magyar-szerb határnál lévő Röszke közelében a rendőrség és a menedéket kérők összecsapásában, amit szélesebb értelemben véve terrorizmusnak minősítettek.

Sürgetik a magyar kormányt, hogy

a Röszkénél történtek ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét.

"Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük majd" az ügyet - olvasható a közleményben, amelyben teljes névvel szerepel a szír férfi.

A közleményre válaszul Deutsch Tamás azt írta a Facebookon: ha a szír férfi Amerikában tizedannyit tett volna, mint Röszkén, "akkor az amerikai rendőrök már rég szitává lőtték volna emberijogilag." Azt is írta: "szeretettel ajánlom az USA külügyminisztériuma figyelmébe, hogy a magyar büntető törvénykönyv nem telefon, nem beszélünk bele!"

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke pedig azt írta az Origónak:

"Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma magyar bírósági ítéleteket kommentál.

Lehet, hogy mindez az Egyesült Államokban lehetséges, de Magyarországon nem az. Sőt, Magyarországon nem is az úgynevezett civil szervezetek, hanem igenis a bíróság dönt azoknak a sorsáról, akik bűncselekményt követtek el, és ez így is marad, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának ez tetszik vagy sem. Megtámadni a magyar határt, több órán keresztül támadást vezényelni a határt védő magyar rendőrök ellen súlyos bűncselekmény, amiért súlyos büntetés jár. Egy dolgot azonban megígérhetünk: Magyarország soha nem fogja számon kérni az amerikai bíróságokon az amerikai rendőröket megtámadó terroristák elítélését."