Bőnyi rendőrgyilkosság: a rendőrségnél senki sem felelős

Bőny lövöldözés sérült TEK,rendőr rendőrautó meghalt agyonlőtték
Bőny, 2016. október 26. Rendőri készültség 2016. október 26-án Bőny főutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Nem állapított meg személyi felelősséget a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében indított vizsgálat - közölte a rendőrség csütörtök este honlapján.
Vágólapra másolva!

Október 26-án reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki egy férfi házához, ahol a tulajdonos, még bejutásuk előtt, gépkarabéllyal öt-hat lövést adott le, és megölt egy rendőrt. A rendőrök is használták szolgálati fegyverüket, eközben sérült meg az idős lövöldöző.

Rendőri készültség 2016. október 26-án Bőny főutcáján Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A 76 éves Győrkös István ellen "hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt" rendeltek el nyomozást.

A szakmai szabályoknak megfelelően

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint az országos rendőrfőkapitány által elrendelt vizsgálat megállapította, hogy az intézkedés előkészítése, megtervezése a szakmai szabályoknak megfelelően történt.

A TEK-et csak a lövöldözés után hívták

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója későbbi sajtótájékoztatón úgy számolt be, hogy nyolc óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról.

A TEK győri egysége fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

Az Origo akkor megkérdezte, hogy miért nem eleve a TEK végzett kutatást a bőnyi férfinál, ha fennállt a gyanúja annak, hogy illegálisan tartott éles fegyver is lehet nála. A terrorelhárítás válaszából kiderül, hogy a

TEK beavatkozásához a rendészeti szervek előzetes felkérése is kell,

eszerint nem kaptak jelzést, illetve felkérést az akcióra a Nemzeti Nyomozó Irodától.