Szórakozni ment Vona Gábor a határon túli magyarok értekezlete helyett?

Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke azért mondta le a részvételt a Magyar Állandó Értekezlet ülésén, azaz a határon túli magyar szervezetekkel való kiemelten fontos, december 1-jei tanácskozáson, mert wellnessezni ment Egerbe. 
Vágólapra másolva!

December 1-jén tartották a Magyar Állandó Értekezlet XV. plenáris ülését a budapesti Várkert Bazárban, ahol politikusok és magyar szervezetek egyeztettek a határon túli magyarok helyzetéről.

Az esemény zárónyilatkozatában a résztvevők a többi között megállapodtak abban, hogy 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz, valamint tételesen felsorolták, milyen határon túli eseményeket, terveket támogatnak, illetve melyeket tartanak elfogadhatatlannak.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta:

Ehhez jönnek a gazdaságfejlesztési támogatások, amelyekre 2015 és 2018 között a Vajdaságban 50, Kárpátalján 32 milliárd forint jut, és ennek a fele vissza nem térítendő támogatás.

A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mellett a hazai pártok elnökei is részt vettek, egyedül Vona Gábor nem volt ott. Az Origo úgy tudja,

a Jobbik-elnök az utolsó pillanatban lemondta a meghívást, és helyette wellnessezni ment Egerbe.

Vona Gábor távollétéről már a találkozó másnapján is érdeklődtek a kormánypártok. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő december 2-án azt mondta: nem véletlen, hogy a miniszterelnök és helyettese is részt vett a találkozón, és a Jobbikon kívül más pártok elnöki szinten képviseltették magukat.

„Talán egy jó gyúrás volt fontosabb?” – tette fel a kérdést a politikus arra utalva, hogy nyilatkozata szerint a Jobbik elnöke szeret konditerembe járni. Hozzátette,

Nem szavazta meg 2010-ben a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert „a parlamenti büfében beszélgetett”. A közelmúltban szintén nem szavazta meg az alaptörvény módosítását, mondta Hollik István, és ezzel jelentős fegyvert vett ki a kormány kezéből.

A képviselő kérdéseire a Jobbik közleményben reagált. Azt írták, hogy a Jobbik volt az egyetlen magyarországi párt, amelyik végig képviseltette magát az ülésen. És hogy szerintük más képviselők ebéd után otthagyták az értekezletet.

Az Origo mostani kérdésére – miszerint miért nem vett részt Vona Gábor a találkozón – a Jobbik sajtóosztálya a korábbi közleményükkel megegyező választ küldött. Ebben megismétlik, hogy egyedül a Jobbik volt jelen végig a MÁÉRT ülésén, és szégyennek tartják, a többi hazai párt képviselője ebéd után távozott az ülésről.

Megemlítik azt is, hogy 2010 óta minden évben, így idén is a területért felelős szakpolitikus, Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke, valamint Bencsik János, a Nemzetpolitikai Kabinet alelnöke képviselte a pártot.

Mindenesetre úgy tudjuk, december 2-án egy Eger melletti wellness-szállodában készült ez a kép Vona Gábor Jobbik-elnökről. És előző nap is Egerszalókon volt.

Késő délután a Jobbik levelet küldött, amiben arról tájékoztatta az Origót, hogy december 1-jén Vona Gábor nem wellnessezni ment, hanem a Magyar Mozgalom vezetőivel találkozott.