Ónos esővel, gyenge havazással érkezik a melegfront

időjárás Budapest köd napsütés
A Hungarian rides his bicycle on the banks of the Danube River in front of the oldest bridge in Budapest covered by fog on November 18, 2009. AFP PHOTO / FERENC ISZA / AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Pénteken hajnalban ismét sokfelé válik párássá a levegő, melyből hószállingózás, ónos szitálás is kialakulhat. Reggel az északkeleti tájakon fordul elő főleg ónos eső, gyenge havazás. Napközben - az egyre élénkebb nyugati szél hatására - csökken a felhőzet, megszűnik a párásság és előbukkan a nap.

Enyhülés kezdődik: a Dunántúlon már 5 és 9 között alakul a hőmérséklet, keleten csak +3 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők. Melegfronti hatás kezdődik.

Szombaton és vasárnap változóan felhős időre van kilátás a hétvégén, csapadék nem alakul ki. 5 és 10 fok között várható a csúcsérték mindkét nap. Vasárnap estétől megerősödik az északnyugati szél.

Ha lemaradt volna a tegnapról

Corvinusos, ELTE-s és BME-s gólyabálokat megszégyenítően bizonyította a Debreceni Egyetem: nem kell arconcsúszni ahhoz, hogy megadják a gólyabál módját. Fellépett Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, DJ Juhász Laci, de volt Moulin Rouge Revü Show is és díszes vacsora:

Az utolsó a legnagyobbak közül - Kirk Douglas 100 éves. Száz éve született Spartacus megformálója, Kirk Douglas. Ifjú sztárként nagy nőcsábász volt, a második feleségével viszont már több mint hatvan éve együtt vannak, és az életmű-Oscarját is neki ajánlotta. Agyvérzése után is aktív maradt, Anne Hathaway-jel flörtölt pár éve az Oscar-gálán, és még blogot is ír. A klasszikus hollywoodi korszak talán utolsó élő legendája előtt tisztelgünk.

Angela Merkelről és a metróról is kérdezzük Lázár Jánost. A 73. Kormányinfón biztosan téma volt a közelgő uniós csúcs, a budapesti metróvonalakon kialakult helyzet és a német-magyar politikai kapcsolatok is.

Iszonyú keveset keresnek a magyarok. A munkavállalók 17,2 százaléka, nagyjából minden hatodik alkalmazott az alacsony keresetűek közé tartozott az Európai Unióban 2014-ben - ez derült ki az uniós statisztikai hivatal felméréséből. Alacsony keresetű az, aki a nemzeti bruttó órabér mediánjának kétharmadánál kevesebbet kap munkájáért. Az euróövezetben 2014-ben a medián órabér 14,1 euró, 4400 forint. Magyaroszágon a medián órabér 3,6 euró vagyis 1126 forint.

Rendesen rámentek a mellekre a Baywatch-film első előzetesében:

Boldog névnapot

December 9. az év 344. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 22 nap van hátra.

Ma a Natáliákat ünnepeljük.

A Natália latin eredetű női név a dies natalis Domini kifejezésből származik, aminek a jelentése: az Úr Jézus születésnapja. Valaha a karácsonykor született lánygyerekek kapták ezt a nevet.

Távkapcsoló

Végre péntek! Borat, Ali G, azaz Sacha Baron Cohen szórakoztat a TV2-n, az RTL Klubon vicces a Gyertek át! és a Playback párbaj. A SuperTV2-n mindenképp nézze meg a Dalfutár negyedik részét, az első három is szórakoztató, kellemes volt. Hétvégén pedig ne tévézzen, inkább menjen ki a természetbe, sétáljon nagyokat, használja ki, ha süt a nap, hosszú lesz még a tél!

Mozipremierek

  • Az ügyfél
  • Hivatali karácsony
  • Hideg hegyek
  • Az univerzum története
  • A démon arca