Az új polgármesteri bérekről egyeztettek a pártok

Halász János; Kósa Lajos
Balatonfüred, 2016. szeptember 7. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kihelyezett évadnyitó frakcióülésének kezdete előtt Balatonfüreden 2016. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Jelentősen nőhet a mostanihoz képest a kistelepülési polgármesterek fizetése, amit ezentúl - a települések lakosságszámának arányában - az államtitkári alapfizetéshez igazítanának. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint nagyjából konszenzus van a kérdésben a parlamenti pártok között, ám azt még nem tudni, milyen arányban állják a telelpülések és az állam az emelések költségét.  
Vágólapra másolva!

A tervezett új polgármesteri fizetések mértékéről egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportok. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta, a jövő héten "megkísérlik" a parlamenti döntést a bérrendezésről, amelynek alapja az államtitkári fizetés lenne.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A politikus elmondta: a főpolgármester - jelenleg is miniszteri szintű - bére nem változik, a többi polgármesterét viszont január 1-jétől a jelenleginél egy kategóriával feljebb, a helyettes államtitkári helyett az államtitkárihoz igazítanák - települési lélekszámtól függően ennek adott százalékában.

Nagyjából kompromisszum

A frakcióvezető szerint "nagyjából" sikerült kompromisszumra jutni, a Jobbik és az MSZP is megfontolja a javaslatot.

Az 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 30 százaléka lenne, 1500 lakosig 40, 2000 lakosig 50, 5000 lakosig 55, 10 ezer lakosig 60, 30 ezer lakosig 70, afölött pedig 80 százaléka lenne.

Az emelések költségvetési hatása mintegy 1,5 milliárd forint lehet - mondta. Az emelés összegét vagy teljes egészében a kormány biztosítaná, vagy 75-25 százalék arányban a kormány és a település közösen állná, vagy 100 százalékban az önkormányzat fizetné.

A bérrendezés parlamenti zárószavazását keddre tervezik - az önkormányzati törvény módosításához kétharmados támogatás kell az Országgyűlésben.

A javaslatnak az is része lesz, hogy egy alpolgármester dönthet úgy, nem vesz fel fizetést vagy csak csökkentett mértékűt - mondta Kósa.