Országos faggyal támad a tél

nk20141029
Dér borítja egy növény levelét Nagykanizsán az első talajmenti fagyok nyomán.
Vágólapra másolva!
Ha ma Luca-székre áll az éjféli misén, megláthatja a boszorkányokat. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Kedden tovább csökken a felhőzet, napközben már kevés felhő és sok napsütés várható – írja a Köpönyeg.hu. Csapadék nem lesz. A szél mérsékelt marad. Reggel országos fagy ígérkezik -7 és -1 fok közötti értékekkel, délután 0 és +5 fok valószínű.

Szerdán erősen megnövekszik a felhőzet, és eleinte csak elszórtan, délutántól több helyen lehet vegyes csapadék: ÉK-en hó, havas eső, máshol eső, zápor. Délutántól az addigi DNy-i szél ÉNy-ira fordul és megerősödik. ÉK-en csak -1 és +2, máshol +3 és +6 fok közötti értékeket mérhetünk.

Csütörtökön a többfelé megerősödő ÉNy-i szél hatására csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, és változóan felhős idő alakul ki. +3 fok körül alakulhat délután a hőmérséklet.

Péntektől az egyre inkább megélénkülő ÉK-i széllel egyre hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe, egész napos fagyok lehetnek.

Ha lemaradt volna a tegnapról

Akciófilmbe illő üldözés Balatonon. Hosszú perceken át üldöztek egy férfit Balatonon a rendőrök. Egyiküket gyakorlatilag el is ütötte. Végül csak több kocsival tudták elfogni.

Megszületett a baloldal és a Jobbik szövetsége Szentendrén. Egy civil szervezet jelöltje mellé sorakozott föl a baloldal és a Jobbik Szentendrén, ahol január 15-én tartanak időközi választást egy képviselő halála miatt.

Lehidaltak a nézők az új Star Wars-filmtől.

Hosszú Katinka olyat tett, amire még senki nem volt képes. Saját bevallása szerint a legjobb úszásával gyűjtötte be legújabb győzelmét a rövid pályás világbajnokságon Hosszú Katinka, aki a 100 pillangón megszerzett elsőségével végül hét arany- és két ezüstéremmel térhet haza Windsorból. Korábban soha senki nem nyert még ennyi érmet a vb-k történetében.

Életfogytiglant kaphatnak a halálos balesetek okozói. Elrettentő törvénymódosításon dolgoznak Nagy-Britanniában: életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, aki bizonyos körülmények között halálos közúti balesetet okoz.

Boldog névnapot

December 13. az év 348. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 18 nap van hátra.

Ma a Lucákat és Otíliákat ünnepeljük.

A Luca latin eredetű női név, a Lúcia régi magyar alakváltozata. Az Otília germán eredetű női név, jelentése birtok, vagyon.

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik

Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták. Németországban kedvelt szent. Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Alfred Nobel halála évfordulójával összefüggésben. Nevezetesen a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., és e nap reggelén gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat. Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.

Távkapcsoló

Ha már nagyon elegünk van a télből, tengert néznénk, elvágyódunk, akkor kapcsoljunk este 8-kor az OzoneNetworkre, A francia tengerpart madártávlatból című ismeretterjesztő sorozat van soron. Este 9-től ugyanez, csak épp Új-Zélanddal – az már csak elég messze van! 20.50-től viszont átnézhetünk az HBO2-re is, a Víkend című magyar filmet adják, benne Simon Kornél, Lengyel Tamás, Gryllus Dorka. A moziban igen szerényen szerepelt, de mi láttuk, és rendben van.

Mozipremierek

  • Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet
  • A művészet templomai: A római Szent Péter-bazilika és pápai bazilikák
  • Soul Exodus
  • Sárkány közeleg
  • Derült égből apu
  • David Bowie arcai
  • Aranjuezi szép napok