KDNP: Nyolcvan országban üldözik a keresztényeket

Vágólapra másolva!
A KDNP szerint van rá remény, hogy több ország közösen lépjen fel a keresztényüldözések ellen.
Vágólapra másolva!

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője minderről azt követően beszélt, hogy a parlament kedden 175 igen, 1 nem, 3 tartózkodó szavazattal határozatot fogadott el annak érdekében, hogy a világszerte tapasztalható keresztényüldözésekre felhívja a figyelmet.

Harrach Péter azt mondta, hogy jelenleg

a legsúlyosabb emberi jogi sérelem a közel-keleti és afrikai keresztényeket éri.

Hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság, az élethez, illetve az integritáshoz való jog egyaránt sérül. A politikus példaként említette a vasárnapi, kairói kopt katedrális melletti kápolnában végrehajtott, 24 áldozatot követelő öngyilkos merényletet, hozzátéve, hogy 2015-ben 7100 keresztényt végeztek ki a hite miatt. 130 millió embert folyamatosan üldöznek, miközben tavaly 2400 templomot ért támadást - sorolta az adatokat.

A frakcióvezető, aki hangsúlyozta, hogy

nyolcvan országban üldözik a keresztényeket,

közülük is kiemelte Szíriát, Irakot, Nigériát, Észak-Koreát, Szomáliát, Afganisztánt, Szudánt, Pakisztánt és Eritreát.

A határozatot ismertetve elmondta, hogy az Országgyűlés együttérzését fejezi ki az üldözöttekkel szemben, elítéli a terrorista bűncselekményeket, elismeri és üdvözli a magyar kormány részvételét a humanitárius segítségnyújtásban valamint hatékony fellépést sürget.

A részleteket ismertetve elmondta, hogy a határozat elítéli a gyilkosságokat, a jogtalan bebörtönzést, a kínzást, a nők elrablását, a gyermekek kizsákmányolását és bántalmazását, a szexuális bántalmazást, a rabszolgaságra kényszerítést, a deportálást, a lakosság erőszakos áttelepítését, a kényszerházasságot és a vallás erőszakos megváltoztatását.

A határozat ugyanazt a három jogi kifejezést - népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűncselekmények - használja, amit az Európai Tanács februárban elfogadott határozta - emelte ki.

Hozzátette, hogy

az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is hasonló lépéseket tett, mint Magyarország,

ezért van esély arra, hogy több ország is közösen lépjen fel a súlyos bűncselekmények ellen.