Hazahozták a kun-mediátoros Marcsikát

kun-mediátor marcsi dobrai sándorné
Budapest, 2016. december 13. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai kísérik Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett, egy Belize-hez tartozó szigeten elfogott és hazahozott vezetőjét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. december 13-án. A 62 éves nőt az üdülőhelyen lévő lakásában fogták el. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Hazahozták Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor sikkasztás miatt az egész világon keresett vezetőjét. Egy menetrend szerinti járattal érkezett Budapestre. Közel ezer embert csaphatott be.
Vágólapra másolva!

Dobrai Sándorné Nagy Máriát, azaz Marcsikát egy Belize-hez tartozó szigeten fogták el nemzetközi körözés alapján. Később kiadták a magyar rendőröknek, ők hozták most haza.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrség tavaly áprilisban kezdett nyomozni ellene, miután cégénél, a Kun-Mediátor Kft.-nél többen nem jutottak hozzá a pénzükhöz. Az emberek azért vitték hozzá a pénzüket, mert az átlagosnál jóval magasabb kamatot ígért.

A nő közel húsz évig vezette a céget, és csaknem ezer embert csapott be, és közel húszmilliárd forintot sikkaszthatott el piramisjátékra hasonlító módszerrel.

Dollárt vettek a befektetők

Nagyon egyszerűen működött a csalás Karcagon. Az ügyfelek a cég számlájára utalták a pénzt, amiért cserébe papíron devizát adott Dobrai Sándorné cége. Az erről szóló szerződésekben szerepelt a megtakarítás nagysága, a garantált kamat és a deviza árfolyama is, amin az átváltás történt.

Kurucz István karcagi vállalkozónak például 55 év alatt összekuporgatott pénze veszett oda – mondta az ügy kirobbanásakor a Szoljon.hu-nak. „A pénz nem a vállalkozásomé volt, de mégsem lehet attól elválasztani.

– mondta.

Mindenki ismerte

A kun-mediátoros Dobrai Sándornét Karcagon mindenki ismerte, és megbízott benne.
A Kun-Mediátor cégvezetője több tízmilliárd forinttal nem tud elszámolni. A Kun-Mediátor Utazási Iroda Karcagon, Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt. 1999 novemberében nyitották meg első irodájukat. Kezdetben közvetített utazások értékesítésével, valamint valuta-ügyintézéssel foglalkoztak.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán


A cég tevékenységi köre később bővült, útikönyvek, térképek eladásával, repülőjegyek, nemzetközi buszjegyek és vonatjegyek értékesítésével is foglalkoztak. Árultak hajó- és kompjegyeket, valamint koncert- és színházjegyeket is. A cégnek Budapesten két irodája volt, Debrecenben és Törökszentmiklóson pedig egy-egy kirendeltsége.

December elején került szóba a Parlamentben

Várhatóan jövő tavasszal fejeződik be a Kun-Mediátor Kft. ügyében indított nyomozás – írta a legfőbb ügyész a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában. Eszerint az ügyben már csaknem nyolcszáz sértettet hallgattak ki tanúként, gyanúsítotti kihallgatásról Polt Péter nem tett említést.

Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő kérdezte ismét a legfőbb ügyészt arról:
"Meddig húzódik a karcagi Kun-Mediátor-ügyben a nyomozás?"

Polt Péter válaszában azt írta: a nyomozás befejezésének várható időpontja a tervezett feladatok ismeretében 2017. április 14.

Az eljárás eredményes befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges a még ki nem hallgatott sértettek tanúkénti kihallgatása, a kirendelt igazságügyi könyvszakértő szakvéleményének, illetve a kibocsátott megkeresések eredményének bevárása és a beszerzett adatok értékelése. A fentieken túl indokolt a sértettek által a Kun-Mediátor Kft. részére átutalt, illetve a számlára befizetett összegek további sorsának vizsgálata, valamint a kft. ügyvezetője által megszerzett és elrejtett pénzösszegek felkutatása – írta Polt Péter.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán


A legfőbb ügyész hozzátette: Lukács László György áprilisi levele óta további 32 sértettet hallgatott meg a nyomozó hatóság, így összesen 793 sértett kihallgatása történt meg. Ezenfelül még mindig vannak ki nem hallgatott sértettek, akik közül hatan külföldi állampolgárok, további három, életvitelszerűen külföldön élő magyar állampolgárt írásban kíván kihallgatni a nyomozó hatóság.

Másik három sértett tanúkénti kihallgatására egészségi állapota miatt nem volt lehetőség. Polt Péter felidézte, hogy a sértetteknek okozott kár megtérülése érdekében a nyomozó hatóság az ügyvezető és hozzátartozói, valamint az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok vonatkozásában lefoglalást, illetve zár alá vételt rendelt el, összesen csaknem 194 millió forint értékben.

A legfőbb ügyész válaszában arra is kitért, hogy a kft. ügyvezetője 2015. április 13-án elhagyta Magyarország területét, vele szemben európai, valamint nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Szolnoki Járásbíróság.