106 embert csempészett, 12 évet kapott

embercsempész
Szeged, 2016. december 13. A különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészés minősített esetében tizenkét év fegyházbüntetésre ítélt román férfi (b) a Szegedi Törvényszék tárgyalótermében 2016. december 13-án. A férfi társával (j) 2015 júniusában 106 határsértőt próbált elvinni a magyar-szerb zöldhatár közeléből egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe zsúfolva. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Tizenkét, illetve két év börtönre ítélte első fokon a Szegedi Törvényszék azt a román embercsempészt és társát, akik tavaly nyáron 106 migránst zsúfoltak egy teherautó rakterébe, majd mikor azok dörömbölni kezdtek, leállították az autót, és sorsukra hagyták az embereket a bezárt raktérben.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Törvényszék tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta első fokon azt a román férfit, aki 106 határsértőt zsúfolt tavaly nyáron egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe.

A bíróság a férfit különös kegyetlenséggel, többszörös emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészésben mondta ki bűnösnek.

Az aradi férfit véglegesen kiutasították Magyarország területéről.

A társa két év börtönt kapott

Társát vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettéért két év börtönre ítélték. A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb–magyar zöldhatárról illegális határátlépőket juttassanak Ausztriába.

A 12 év fegyházbüntetésre ítélt román férfi a Szegedi Törvényszék tárgyalótermében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ítélethirdetéskor rekonstruálták a történteket: eszerint a határsértőkkel túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, pár perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni, hogy levegőhöz jussanak.

A két embercsempész erre leállt az autóval, és sorsukra hagyta a migránsokat, de mire azok kifeszítették belülről az ajtót, sokan közülük már eszméletüket vesztették.

A szakértői vélemény szerint a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett.

A két vádlott a tárgyaláson Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A bezsúfolt emberek – köztük gyermekek, csecsemők – az indulás után 20-25 perccel meghaltak volna. Az elsőrendű vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért.