Átadták a felújított körmendi kórházat

Körmend, 2016. december 15. A felújított Batthyány-Strattmann László Kórház Körmenden 2016. december 15-én, az átadás napján. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Átadták az 1,7 milliárd forintos uniós támogatással felújított körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház főépületét csütörtökön a Rába-parti városban.
Vágólapra másolva!

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hatszintes, teljes egészében átépített és korszerűsített épületet felavatva azt hangsúlyozta, a körmendi beruházás jó példája annak a kormányzati törekvésnek, hogy a betegbiztonság növelésével hajtsanak végre fejlesztéseket és alakítsanak ki szakmai integrációkat. Hozzátette: az egészségügyben lezajlott intézményi integrációk során sokan attól tartottak, hogy a kisebb kórházak majd elsorvadnak és csak a központi nagy egészségügyi intézmények fejlődhetnek, de a körmendi kórház példája is mutatja, hogy lehetnek olyan ügyek, amelyek minden fél számára előnyösek és a betegek nagyobb biztonságát szolgálják.

Körmend, 2016. december 15. A felújított Batthyány-Strattmann László Kórház Körmenden 2016. december 15-én, az átadás napján. MTI Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György

Szólt arról is, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP) származó uniós támogatásnak köszönhetően az elmúlt években 500 milliárd forintot költöttek el egészségügyi fejlesztésekre, amelyek jelentős része vidéken valósult meg. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: az épület átépítésén és korszerűsítésén túl mintegy 300 millió forint értékű orvosi műszert is beszereztek a körmendi kórház számára, a költségekhez pedig 150 millió forinttal saját forrásaiból a szombathelyi Markusovszky kórház is hozzájárult.

További küszöbön álló fejlesztésként jelölte meg egy olyan aktív belgyógyászati ágyakkal működő részleg beindítását, amely egyben a sürgősségi ellátás hátterét is jelentené.
Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere arról szólt, a nagy múltú körmendi kórház működőképességének megőrzése és fejlesztése a helyieknek mindig is a szívügyük volt, és ez széles körű együttműködés nélkül nem valósulhatott volna meg.

Körmend, 2016. december 15. Az ébredezők szobája a felújított Batthyány-Strattmann László Kórházban Körmenden 2016. december 15-én, az átadás napján. MTI Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György

V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében megjegyezte: a körmendiek szerették volna, ha önálló marad a kórházuk, amelyben aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás mellett - a csökkenő születésszám ellenére - szülészet is működne, de a korszerűbb és biztonságosabb ellátás érdekében az igényeknek alkalmazkodniuk kellett a realitásokhoz.
Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky kórház főigazgatója az átadóünnepségen azt hangsúlyozta: a megyei kórház integrált részeként működő körmendi kórházban az átépítésnek és fejlesztésnek köszönhetően 21. századi körülmények jöttek létre, amelyek a korábbinál színvonalasabb betegellátást tesznek lehetővé.

A hatszintes, 4500 négyzetméter hasznos alapterületű épületben krónikus ágyakkal működő belgyógyászati osztály, sebészeti osztály működik, három korszerűen felszerelt műtőblokk kapott helyet, valamint járóbeteg-ellátás keretében urológiai, pszichiátriai, neurológiai, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, nőgyógyászati és andrológiai, ortopédiai szakellátás is igénybe vehető.

Körmend, 2016. december 15. Kórterem a felújított Batthyány-Strattmann László Kórházban Körmenden 2016. december 15-én, az átadás napján. MTI Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György