Kovács Zoltán: Az önkéntes kvóta is rossz

Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, a kormány továbbra is elutasítja a kötelező betelepítési kvóta minden formáját, és az önkéntes kvótát is rossz ötletnek tartja. A szóvivő szerint be kellene tartani a meglévő szabályokat.
Vágólapra másolva!

Magyarország továbbra is elutasít minden kötelező kvótára irányuló javaslatot -mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kovács Zoltán kormányszóvivő, hozzátéve: az önkéntes kvótát is rossz ötletnek tartják, mert úgy vélik, az további vonzerőt jelentene az Európába induló migránsoknak. Kovács Zoltán hangsúlyozta:

nem támogatják, hogy felpuhítsák a szabályokat.

Be kell tartani a szabályokat

Nem új fogalmakat kellene bevezetni, nem a szolidaritás új egységéről kéne beszélni, hanem a meglévő szabályokat kellene betartani - magyarázta a kormányszóvivő. Európa elemi érdeke, hogy a mediterrán térségben, a Földközi tengeren, a Balkánon helyreálljon a rendezettség.

Ahhoz, hogy Európa ki tudjon lábalni a migrációs válságból, be kell tartani a létező szabályokat:

Európa külső határait meg kell védeni.

Minden egyéb határvédelmi megoldást, mint például a belső határőrizetet, pótcselekvésnek tartják - tette hozzá a kormányszóvivő.

Az EU-csúcson téma lesz a migráció

Az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtökön csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben. A munkaebéd napirendjének első helyén a migráció kérdése szerepel, a résztvevők a tervek szerint áttekintik az EU és Törökország között márciusban létrejött megállapodás végrehajtását, értékelik a bizonyos afrikai országokkal kötött egyezmények terén elért eredményeket és meghatározzák a további munka irányát, illetve megvitatják a közös menekültügyi rendszer reformjának kérdését és azt, hogy a jövőben miként alkalmazzák a felelősségvállalás és a szolidaritás elvét.