Az Alkotmánybírósághoz fordult Áder egy törvény miatt

Áder János, Köztársasági elnök
Áder János köztársasági elnök, Origo interjú 2015.
Vágólapra másolva!
Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a közigazgatási perrendtartási törvény egyes passzusai miatt. Reagálásában az Igazságügyi Minisztérium közölte: remélik, hogy az Alkotmánybíróság a törvény megvizsgálása után elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult Áder János köztársasági elnök, kérve, hogy a testület állapítsa meg a közigazgatási perrendtartásról szóló, december 6-án elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét és egyben közjogi érvénytelenségét.

Áder János köztársasági elnök Fotó: Polyák Attila - Origo

Áder János többek között azt kifogásolja, hogy a Trócsányi László igazságügyi miniszter előterjesztésére megszavazott törvény egyszerű többséggel elfogadott passzusaival sarkalatos jogszabályokban foglalt rendelkezéseket módosít.

Levelében kifejtette, hogy létrejön egy új bíróság, a közigazgatási felsőbíróság, ám – hívta fel a figyelmet – egyszerű többségű törvénnyel nem lehet új bíróságot létrehozni alkotmányosan.

A döntésre reagált az Igazságügyi Minisztérium, és közölte: reméli, hogy az Alkotmánybíróság a törvény megvizsgálását követően elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát, és megerősíti a tárca meggyőződését, hogy „az önálló közigazgatási perjog megalkotása az európai jogfejlődés útja”.