Orbán Viktor: Minden a határok lezárásán áll vagy bukik

Havasi Bertalan; Orbán Viktor
Brüsszel, 2016. december 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart az Európai Unió csúcstalálkozója után Magyarország Állandó Képviseletén Brüsszelben 2016. december 16-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Magyarország zárja a határait - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-csúcs után. A miniszterelnök szerint "minden a határok lezárásán áll vagy bukik". Úgy vélte, Brüsszel a felelős azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A migrációs válságban minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után.

Szerinte

Magyarország képes arra, hogy ha újabb menekültáradat indulna meg, megállítsa.

Orbán szerint Magyarország zárja határait, Görögország viszont erre nem képes, Olaszország pedig vagy nem tudja, vagy nem akarja zárni a határt, miközben az országban drámai a helyzet.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben – jobboldalt Havasi Bertalan, a sajtófőnöke Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Elmondta, hogy a csúcs előtt a visegrádi országok közös álláspontot fogalmaztak meg három fontos dologról: meg kell védeni a határokat; akik bejöttek, azokat ki kell vinni; akik pedig be akarnak jönni, azokat az EU-n kívül kell őrizni és különválogatni.

Brüsszelt tette felelőssé

Brüsszelt terheli a felelősség azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot – tette hozzá Orbán.

Megjegyezte: Brüsszel segíthetne azzal, hogy megváltoztatja azt az "életszerűtlen" szabályt, hogy az elutasított, de bíróságon jogorvoslatot kérő menedékkérőket nem lehet őrizetben tartani.

Ezt a javaslatot a miniszterelnökök tanácskozásán nem fogadták el – mondta a miniszterelnök.

Ukrajna vízummentessége

Mit tesz az Európai Unió az azonnali vízummentesség megadása nélkül ténylegesen Ukrajnáért? - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

A miniszterelnök felvetette azt is:

hogyan akarna az unió Európától távol katonai erőt alkalmazni közös haderő nélkül, ha az ukrajnai katonai eseményeket sem tudja befolyásolni,

és arra is képtelen, hogy megadja az azonnali vízummentességet, ami nem katonai kérdés, semmilyen jogi akadálya nincs, és senki nem mer ellene nyíltan érvelni.

Sok még a tennivaló

Szíria példáján látszik, hogy sok még a tennivaló az európai biztonság terén – mondta Orbán, hozzátéve:

ha Európának nincs megfelelő katonai ereje, akkor katonailag nem tud győzni,

és a szíriai ügyek elintézése, az ott élők megsegítése helyett csak jó szándékú szólamokat tud mondani.

Ezek azonban nem oldják meg azt a helyzetet, amelyet most Szíriában mások katonai erővel megoldanak – mondta Orbán Viktor.

A csúcstalálkozó eredményei

A kormányfő fontos eredménynek tartja, hogy a csúcstalálkozón megegyeztek arról: az uniónak olyan típusú megállapodásokat kell kötnie az afrikai országokkal, mint Törökországgal, mert - mint mondta -, "ahol ilyen megállapodásokat kötöttünk (...) ott komoly eredményeket értünk el az onnan érkezők számának csökkentésében".

Orbán elengedhetetlennek tartja, hogy Egyiptommal is migrációs egyezményt kössön majd az Európai Unió.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mára polgárjogot nyert az a korábban "embertelennek, lehetetlennek és őrültnek minősített" magyar javaslat, amelynek értelmében az unió területén kívül kellene menekülttáborokat létrehozni és működtetni, valahol Líbia partjainál vagy Afrika más pontján.