Újabb vádemelés jön az Orgovány-ügyben

Vágólapra másolva!
Négy vezetőt gyanúsítanak nyolcmilliárdos kárt okozó hűtlen kezeléssel a rendőrök az Orgovány és vidéke takarékszövetkezet ügyében  – egyikük ellen korábban már vesztegetés miatt is vádat emeltek.
Vágólapra másolva!

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az Orgovány és vidéke takarékszövetkezet ügyében: a rendőrség négy vezetőt gyanúsít hűtlen kezeléssel, akik a nyomozás adatai szerint

8 milliárdos vagyoni kárt okoztak a szövetkezetnek.

Kölcsönök döntötték be a rendszert

A rendőrség megállapította, hogy a gyanúsítottak megsértették a pénzintézet hitelezési szabályzatát, a kihelyezett kölcsönök miatt a késedelemben levő hitelek aránya kiugróan megemelkedett, ami később a takarékszövetkezet válságához vezetett.

Van átfedés

Az Orgovány-ügyben tavaly még vesztegetés miatt emelt vádat a kecskeméti járási ügyészség három személy ellen – úgy tudjuk,

közülük egy fő, G. Imre érintett a mostani, hűtlen kezelés miatt indított eljárásban is.

Tízezreket érintett

Az NNI emlékeztet rá, hogy a nyomozás még 2014. július 10-én, a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján indult, mert a takarékszövetkezet átvilágítása során súlyos hiányosságokat tártak fel.

A jegybank ekkor visszavonta a szövetkezet engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az egyes pénztárakhoz, illetve megtiltotta a betét- és forráskifizetéseket is.

Az azóta felszámolt takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezett, betétállománya 2014. június 30-án 62 milliárd forint volt, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját ölelte fel.