Így lehet utazni és vásárolni karácsonykor

karácsony közlekedés nyitvatartás
Budapest, 2015. november 29. Karácsonyi díszítés Budapesten, a WestEnd City Center bevásárlóközpontban advent első vasárnapján, 2015. november 29-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szenteste minden boltnak be kell zárnia legkésőbb 14 órakor a kereskedelmi törvény szerint, karácsony másik két napján azonban a kisboltokat kinyithatja a tulajdonosuk vagy a hozzátartozó, és a szórakozó-, vendéglátóhelyek, a benzinkutak boltjai és a virágboltok is kinyithatnak. Holnap a közlekedés nagyjából 15-16 óráig a szombaton megszokott menetrend szerint alakul, utána már lesz változás a távolsági buszok menetrendjében és a fővárosi tömegközlekedésben.
Vágólapra másolva!

Szombaton a legtöbb üzlet 14 órakor zár, mert ezt írja elő a kereskedelmi törvény. Korábban be lehet zárni, később elvileg nem. – Még azok a kis boltok sem lehetnek nyitva, amelynél a tulajdonos vagy valamelyik családtag viszi a boltot, ugyanis december 24-ét a kereskedelmi törvény szabályozza, és az ilyen megkülönböztetést nem tesz. December 25. és 26. viszont piros betűs ünnep, amire már a Munka törvénykönyve vonatkozik, így

illetve a szórakozó- és vendéglátóhelyek, a virágboltok és a benzinkutak is nyitva lehetnek – mondta el az Origo kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

zárás dec. 24-énnyitás dec. 27-én zárás dec. 31-én
Aldi14.007.0016.00
Auchan14.006.00 vagy 7.0016.00
(Óbuda, Budakalász 18.00
CBA Príma12.00–14.006.00 vagy 7.0013.00–16.00
Lidl14.007.00,
egyes üzletek 6.30
16.00
Metro12.005.30 vagy 6.0014.00
Penny14.007.00,
egyes üzletek 6.00
14.00
Spar szupermarket14.007.00,
egyes üzletek 6.30
14.00
(Interspar 16.00)
Tesco14.006.0018.00

A jellemző időpontokat adtuk meg, egyes üzletek esetében lehet ettől eltérés.

Egyébként idén december 24-én a boltok két órával tovább lehetnek nyitva, mert tavaly még 12 órás bezárást írtak elő

a szabályok, amelyek akkor még a vasárnapi nyitva tartást is tiltották. Persze, azért elképzelhető, hogy szombaton több kis bolt is tovább nyitva tart majd, mint 14 óra, mert nem valószínű, hogy ezt tudnák vagy akarnák ellenőrizni országosan. December 25-én és 26-án pedig a nagy bevásárlóközpontok ugyan nem nyithatnak ki, de azért ekkor már be lehet szerezni majd alapvető élelmiszereket helyi kisboltokban, vagy például a Spar express benzinkutaknál működő boltjai is nyitva lesznek.

Kórház, mentő, gyógyszertár

A mentők és a közkórházak az ünnepek alatt is folyamatosan működnek. Az Országos Mentőszolgálat 253 állomásán több mint 1500 fő teljesít majd szolgálatot. A mentőket karácsonykor átlagosan napi 700-szor riasztják Budapesten és több mint 2500 alkalommal országosan.

Szombaton a gyógyszertárak is elvileg 14 óráig tartanak nyitva, utána

az ügyeleti rend érvényes az ünnepnapok alatt,

azonban sok gyógyszertár maga határozza meg, bezár-e hamarabb. Mi olyan üzlettel is beszéltünk, amely egyáltalán nem nyit ki szombaton, tehát érdemes először felhívni a patikát.

Ha azonban zárva találjuk, akkor is jól látható helyen közölniük kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, és az ügyelet vagy készenlét kezdő és befejező időpontját. Fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát is.

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról itt lehet tájékozódni.

Budapesti Tömegközlekedés

A fővárosban szombaton 15-16 órától áll át a tömegközlekedési rendszer a ritkább, éjszakai menetrend szerinti forgalomra.

Az utolsó metró (illetve a metrópótló busz a Kossuth Lajos tér és a Deák Ferenc tér között) 15.19 és 15.48 között indul a végállomásokról.

Ezekhez az utolsó járatokhoz igazodik a felszíni közlekedés menetrendje is, vagyis 15-16 óra között vált át a szombati menetrend éjszakaira. Forgalmasabb buszjáratok azonban még 16 és 18 óra között azért sűrűbben közlekednek mint az éjszakai menetrend. A 6-os villamos 16 és 20 óra között 10 percenként, 20 óra után pedig 15 percenként közlekedik.

December 24-én körülbelül 16 óra után az éjszakai menetrend lép életbe Forrás: MTI/Jászai Csaba

December 25. és 26. az ünnepi menetrend szerint zajlik majd a fővárosi tömegközlekedésben, december 27. és 30. között pedig a tanítási szünetre vonatkozó menetrend az érvényes. Szilveszter napján szintén a szombati menetrend szerint közlekednek majd a járatok, de estétől sűrűbb lesz majd sok járat a megszokott éjszakai menetrendhez képet, és nagyobb befogadóképességű buszok közlekednek majd.

Ingyenes parkolás

Péntek este nyolc órátóljanuár 2-án reggel nyolc óráig díjmentesen lehet parkolni Budapest fizetős övezeteiben is.

MÁV és VOLÁN

A vonatok menetrendje a karácsonyi ünnepek alatt változik, az újév miatt viszont nem kell módosítania a menetrenden a MÁV-nak.

  • december 24-én a szombati menetrend érvényes, nem változtatnak rajta,
  • december 25-én viszont az ünnepnapi,
  • december 26-án hétfőn a vasárnapi menetrend lesz a mérvadó.
  • december 31-én, szilveszterkor szombati, január 1-jén vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok. Január 2-án, hétfőn már a munkanapokon megszokott módon indulnak a vasúti járatok.
A MÁV az elővételes vagy online jegyvásárlást javasolja az ünnepek alattra Forrás: MTI/Jászai Csaba

A MÁV-csoport összes rendelkezésére álló üzemképes járművét felhasználja az ünnepek alatti forgalom lebonyolításához,

– áll a vasúttársaság közleményében.

A Volán buszjáratai szombaton jellemzően 15-16 környékén indulnak az utolsó járművek,

de egyes vonalakon jóval korábban is lehet ez az időpont, úgyhogy érdemes itt tájékozódni. Vasárnap és hétfőn munkaszüneti nap szerint járnak a távolsági buszok, de karácsony mindhárom ünnepnapján lesznek további korlátozások: például a kora reggeli járatok általában kimaradnak.

Karácsony és szilveszter között a távolsági buszok is a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint közlekednek, de ekkor is lesznek eltérések a menetrendben (lásd itt).