Ilyen sérüléseket okozhat a petárda és a tűzijáték

Részlet a videóból. Ennek az "embernek" a feje sérült meg
Vágólapra másolva!
Az egyik petárdázónak a keze vérzik, a másiknak a feje sérült meg, egy harmadik bábunak pedig a fél teste lerepül azon a videón, amit a rendőrség honlapján tettek közzé. A film azt mutatja be, milyen sérüléseket okozhat a petárdázás.
Vágólapra másolva!
Részlet a videóból. Ennek az „embernek” a feje sérült meg Forrás: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal közösen hívta fel a figyelmet a szilveszteri éjszaka veszélyeire.

Segít a videó

Amíg Povázsai Sándor rendőr alezredes, az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztály Rendészeti Osztály vezetője a tűzijátéktermékek év végi vásárlásának és felhasználásának jogi hátterét ismertette,
Huszák András rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat Készenléti Osztály vezetője a célról beszélt.

Azt mondta, a videókkal is azt szeretnék bemutatni, hogyan lehet úgy használni a szilveszteri tűzijátéktermékeket és más pirotechnikai eszközöket, hogy

senki se sérüljön meg, senki ne váljon lakástűz vagy égési sérülések áldozatává.

Felkészültek a mentők

Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő. Erről már Győrfi Pál kommunikációs és pr-igazgató beszélt.

– magyarázta,

A mentők az egyéb figyelmeztetések mellett arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása hideg időben különösen veszélyes lehet.

Az alkohol megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez, és akár halálhoz is vezethet.

Így lehet elkerülni a bajt

A szoba is leéghet, ha rosszul tárolják a tűzijátékot, petárdát Forrás: Police.hu

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője ezután azt mondta, más hatóságok mellett a katasztrófavédelem is ellenőrzi a tűzijátékárusító-helyeket. Összesen 630 árusítóhely van az országban, ezeket a katasztrófavédelem hatósági szakemberei december 31-ig ellenőrzik.

– mondta a tábornok, majd hozzátette, ezek mellett biztosítani kell, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel is megközelíthető legyen.

Azokat az egyszerű szabályokat is elmondta, amelyek betartásával elkerülhetők a tűzijátékok miatt előforduló tűzesetek.

Az év utolsó napján átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat,

amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta

erkélyre vagy szoba ablakán repül be, és ott okoz tüzet.

Tizenöt jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

Petárda Forrás: Police.hu

1. Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

2. Úgy tárolja őket, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4. Ne szerelje szét vagy alakítsa át a termékeket!

5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.

6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse őket!

7. Kézben tartva ne működtessen tűzijátékterméket, és ne hajoljon fölé!

8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!

9. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.

10. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik!

11. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazónak!

12. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

13. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.

14. Vigyázzon arra, hogy az ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

15. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

Tájékoztató, a tűzijátéktermékek év végi vásárlásáról és felhasználásáról szóló kormányrendelet a rendőrség honlapján elérhető.

Tűzijátékok és petárdák az asztalon: szigorúan ellenőriznek a hatóságok Forrás: Police.hu

A hatóságok szerint az sem mindegy, hogyan tárolják a tűzijátéktermékeket, mert ha nem szakszerűen, akkor komoly balesetet okozhatnak.

– kérték a rendőrök.