Több változás lesz idén is az egészségügyben

2017.01.01. 14:44

Az ágazati bérfejlesztés folytatása, a gyermek sürgősségi és a pszichiátriai ellátás fejlesztése, és a gyógyszertámogatás területén lesz többek között változás idén az egészségügyben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.

Folytatódik a bérfejlesztés

A tárcaközlemény szerint a kormány számára kiemelt terület az egészségügy, ezért elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett.

Felidézték, hogy a kormány az elmúlt években 300 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, idén pedig további 82 milliárd forintot fordít erre. Az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik.

Emellett a kormány célul tűzte ki az egészségügyi ellátórendszer és a betegellátás színvonalának minőségi javítását, melynek érdekében 2017 első negyedévében 75 milliárd forint összegű fejlesztés indulhat meg az egészségügyben - írták.

Ennek részeként:

  • 10 milliárd forint jut a gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztésére,
  • 4,4 milliárd forint az ápolótanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjprogramra
  • 58 milliárd forint a minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítására
  • 2,7 milliárd forint pedig a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztésére.

Mint írták, ebben az évben is cél a Pest megyei és a budapesti ellátóhálózat koncentrált fejlesztése is, amely kiterjed az infrastruktúra és az eszközállomány megújítására egyaránt. Az idei évben 51 milliárd forintot biztosít erre a kormány, amelyből 40 milliárd forint nemzeti forrás. 

Változik a gyógyszertámogatás

Fontos intézkedés, hogy január 1-jétől a gyógyszertámogatás vonatkozásában új gyógyszerek, illetve új indikációk válnak elérhetővé társadalombiztosítási támogatással. A kormány nagy hangsúlyt fektet a dizájnerdrogok terjedésével szembeni hatékony fellépésre is, ezt a célt szolgálja, hogy 18 vegyület kerül fel az új pszichoaktív anyagok jegyzékére.

Az államtitkárság közölte azt is, hogy januártól a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé válik minden két éven aluli gyermek számára.

Közleményük szerint a kormány az elkövetkezendő évben nagy hangsúlyt fektet a népegészségügyi program tervezésére és megvalósítására: a cél, hogy a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen.