Visegrádon indítja az évet a Fidesz-KDNP

IV. Béla, a visegrádi fellegvár
Vágólapra másolva!
Visegrádon tartja szokásos évkezdő kihelyezett frakcióülését a Fidesz-KDNP – tudta meg az Origo. A február közepi tanácskozáson a bevándorlási helyzet mellett a gazdasági kérdések kaphatnak főszerepet.
Vágólapra másolva!

Február 15-17. között tartja Visegrádon az évadkezdő frakcióülését a Fidesz-KDNP frakciószövetség – értesült az Origo. A kormánypártok minden parlamenti szezonkezdet előtt többnapos ülést tartanak. Ezeken általában értékelik a politikai helyzetet, és meghatározzák a következő időszak főbb feladatait. Legutóbb 2016 szeptemberében Balatonfüreden üléseztek a Fidesz-KDNP képviselői.

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja háromnapos, évadnyitó kihelyezett ülésének helyszíne a Thermal Hotel Visegrád szálloda volt 2013. szeptember 4-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Várható témák

A mostani kihelyezett frakcióülésen Orán Viktor zárt körben értékeli majd az ország helyzetét, majd a képviselők több szekcióban tárgyalnak a főbb kérdésekről. Szinte biztos, hogy az ülésen

központi téma lesz a bevándorlás és a kötelező betelepítési kvóta körüli európai küzdelem.

Szóba kerül majd az ország gazdasági helyzete, és várhatóan itt értékelik majd az idei béremelések és áfacsökkentések első közvetlen hatásait. A visegrádi helyszín kiválasztása azt is mutathatja, hogy a kabinet számára továbbra is kiemelt szerepet kap a V4-ek együttműködése.

A legutóbbi balatonfüredi frakcióülésen a migráció és az októberi kvótareferendum, valamint családpolitikai kérdések voltak a témák. Több kormánytag is előadást tartott. A 2016-os februári lillafüredi frakcióülésen a közoktatás és az egészségügy helyzete volt napirenden. A 2015-ös szeptemberi frakcióülésen dőlt el, hogy Rogán Antal lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Akkor a menekültkérdés volt a középpontban.

2016 elején Lillafüreden tanácskoztak a Fidesz-KDNP képviselői Forrás: MTI/Vajda János

Forró volt a hangulat Egerben

A kihelyezett frakcióülések hagyománya egészen 2010-ig nyúlik vissza. Hét évvel ezelőtt szeptember 8–10-én, Tapolcán ülésezett a Fidesz–KDNP, akkor többek között arról döntöttek, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot terjesztenek elő a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére. Orbán Viktor a zárt ülésen azt mondta, hogy száz nap alatt lerakták a megújuló Magyarország alapjait.

Az utóbbi évek egyik legforróbb hangulatú frakcióülése 2012 februárjában, Egerben zajlott. Lázár János, aki akkor frakcióvezető volt, az ülés után mondta azt, hogy a BKV ügyében

Tarlós István főpolgármester „ne csak tartsa a markát",

hanem álljon elő megoldási javaslatokkal.

Békemenet is volt

A 2013-as téli gyulai frakcióülés alatt még egy békemenetet is tartott a Civil Összefogás Fórum egy ottani ellenzéki demonstrációra reagálva. A zárt ülésen a rezsicsökkentés volt a középpontban, Rogán Antal akkor azt jelentette be, hogy 2013. július 1-jétől csökkenniük kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak.

A békemenet résztvevői Gyula belvárosában 2013. február 5-én, a Fidesz-KDNP-frakcióülés ideje alatt Forrás: MTI/Rosta Tibor

A 2014-es téli kihelyezett frakcióülés abból a szempontból volt egyedülálló, hogy

csak egy napig tartott.

Balatonszárszón arról döntöttek, hogy három lépcsőben csökkentik a rezsit.