Folytatódik a háború a Jobbikban, most Veszprém megyében

Vona Gábor
Balassagyarmat, 2016. november 15. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal balassagyarmati közösségi szállása előtt 2016. november 15-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Orbán Imre, a Jobbik volt Veszprém megyei elnöke is nekiment Vona Gábornak a hanuka alkalmából írt levele miatt. A megyei képviselő arra is emlékeztetette a Jobbik elnökét, hogy korábban milyen kijelentéseket tett a zsidósággal kapcsolatban. A Jobbikban komoly indulatokat kavart, hogy a pártelnök köszöntő levelet írt a hazai zsidóság vezetőinek hanuka alkalmából. A vecsési szervezet ellen etikai eljárás is indult, miután trágárul üzentek Vonának. Időközben pedig Ózdon is kitört a botrány, ahol a jobbikos polgármester egy meztelen képet közölt magáról.
Vágólapra másolva!

"Köszönöm, hogy hülyét csináltál belőlünk és megaláztál minket Elnök úr!" – írta üzenetében a Facebookon Orbán Imre, a Jobbik egyik Veszprém megyei meghatározó arca, közgyűlési képviselője, a párt korábbi megyei elnöke. A politikus, nyers megjegyzéseivel, kendőzetlen, sokszor obszcén nyilatkozataival vált ismertté. Legfrissebb megnyilvánulásában éppen pártelnökének, Vona Gábornak olvas be keményen, a hanuka alkalmából írt köszöntő levele miatt – olvasható a Pesti Srácok oldalán.

Nagy vihart kavart Vona Gábor levele, amit hanuka alkalmából küldött a hazai zsidóság vezetőinek Forrás: MTI/Komka Péter

Régi megszólalások

Orbán azt is írta, Vonára utalva, hogy „Nem tudod ki akart 10.000 iráni gárdistát hozni szavazatszámlálónak? Nem emlékszel rá, hogy

Nem tudod ki írta Ilan Mornak, hogy soha nem lesz Izrael kutyája? Mit kockáztattál akkor?" Orbán Imre 2015 januárjától 2016 novemberéig volt a Jobbik Veszprém megyei elnöke. A megyei önkormányzatban ugyanakkor még mindig a Jobbik színeiben politizál. Megjegyzéseiből, kiszólásaiból nem egyszer lett botrány az elmúlt években.

Kerestük a Jobbik sajtóosztályát, azt írták: "A Jobbik illetékesei megvizsgálják a közösségi médiában tett bejegyzést, és amennyiben megindítják a szükséges eljárást, arról tájékoztatni fogjuk a sajtó képviselőit is."

Lánczi Tamás: Furcsa Vona lépése

A Századvég vezető elemzője szerint furcsa helyzet, hogy Vona Gábor pártja próbálja magát szalonképessé tenni annak az oldalnak, amely az elmúlt időszakban náci pártnak tartotta a Jobbikot. Azt mondja, a kérdés az, hogy a párt törzsszavazói hogyan reagálnak a megváltoztatott ideológiára. Például azok a törzsszavazók, akik olykor kórusban üvöltözték, hogy „Mocskos zsidók!". Ennek a Jobbikon belüli konfliktusnak az eredménye az is, hogy Vona és a párt vecsési szervezete háborúzni kezdett egymással.

Botrány Vecsésen

Mint arról korábban beszámoltunk, etikai vizsgálatot indít a Jobbik vezetése a párt vecsési szervezete ellen, mert az a közösségi oldalán, trágár kifejezéssel kísérve, azt írta, hogy elhatárolódik attól, akinek olyan „eszement ötlete" támadna, hogy üdvözli a zsidóságot hanuka alkalmából.

Korábban Vona Gábor pártelnök a zsidó ünnep alkalmából üdvözlő levelet írt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek és vezetőjének, amelyre válaszul Köves Slomó a korábbi antiszemita megnyilvánulásokra emlékeztette. Szabó Attila vecsési jobbikos képviselő a levél után nyilatkozott az Origónak. Azt mondta, hogy a pártvezetésnek ezzel az egy gesztusával nem értenek egyet, de teljes mértékben lojálisak a párttal és a pártelnökkel. Sőt, ahogy fogalmazott,

készek meghalni Vona Gáborért.

Meztelenkedés

A jobbikos belharcok újabb állomása lehet Janiczak Dávid ügye. Ózd polgármestere meztelen irodai fotót posztolt magáról a közösségi oldalán, így akarta megmutatni szándéka szerint, mennyire meztelennek és kiszolgáltatottank érzi magát, amiért szerinte lehallgatták az irodáját. A Ripost úgy tudja, hogy Vona Gábor pártelnök belső vizsgálatot rendelt el az Ózdon történtek miatt.