Sorra betegednek meg a rendőrök a déli határon

határzár kerítés rendőrség rendőrautó
Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Egymás után jelentkeznek a gyomorfájdalmakra panaszkodó járőrök a kelebiai határrendészeten: a rendőrség nem árul el részleteket, de már korábban is voltak súlyos megbetegedések a déli határszakaszon.
Vágólapra másolva!

Több rendőr is hirtelen fellépő gyomor- és bélrendszeri panaszokkal jelentkezett január 2-án a kelebiai határrendészeti kirendeltségen.

A csoportos megbetegedésekről a rendőrség számolt be, egyúttal hangsúlyozták, hogy eddig egyik járőr sem került kórházba, és folyamatos az egészségügyi megfigyelésük.

Nem áll módjukban

Szerettük volna megtudni, hogy

hány rendőr betegedett meg, milyen fertőzést kaptak el, és továbbra is dolgozniuk kell-e, esetleg hazatérhettek gyógyulásuk idejére.

Az ORFK szerint azonban a rendőrségnek "nem áll módjában további információkat közölnie" az ügyről.

Összeszorított szájjal

Nem kapott érdemi tájékoztatást a Független Rendőrök Szakszervezete sem, bár próbáltak informálódni a tömegesnek tűnő megbetegedésekről. "Hiába kérdeznénk az érintetteket, a hivatásos állomány tagjai

A 2016-ban szigorított szabályozások miatt senkinek sincs nyilatkozati joga, az erre kijelölt szerveken kívül" – mondta az Origónak Tóth Csaba, a szervezet dél-alföldi területi elnöke.

Volt már egy hullám

Nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, hogy

többféle betegség is jelentkezett a Kelebián szolgálatot teljesítő rendőröknél.

Az említett gyomorpanaszokon túl volt, aki influenzás tünetekkel fordult orvoshoz, a megbetegedések okaként pedig a vékony ruházatot és az élelmezést is említették.

Rendőr, háttérben járőröző BTR 80-assal a röszkei határzár mellett. A kép illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Megbetegedések ugyanakkor már novemberben is előfordultak a kelebiai kirendeltségen: az Mno.hu értesülései szerint akkor

33-an kapták el a kórt, közülük hárman kórházba is kerültek.

A megbetegedésekről szóló hírt akkor a rendőrség is megerősítette.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete úgy tudja, hogy egy Baranya megyei, de Kelebiára átrendelt század tagjai betegedtek meg. A novemberi megbetegedések kezdetén egy helyszínre érkező doktornő, háziorvos calicivírust mutatott ki a fertőzöttek körében – idézte a szakszervezet véleményét a Halasinfo.hu

Az ÁNTSZ-nek nem szóltak

Kerestük az ÁNTSZ-t is, ahol közölték, hogy a rendőrség még nem kereste meg őket a kelebiai fertőzések ügyében. A hatóságnak egyébként tájékoztatási kötelezettsége van a tisztiorvosi szolgálat felé -kérdéses, hogy mikor adják ki az esetről készített belső vizsgálat eredményeit.