Eldőlt: időközi választás lesz Zuglóban

népszavazás 2016 kvótareferendum
Győr, 2016. október 2. Választópolgárok a győri Révai Miklós gimnáziumban kialakított 8. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt tűnt el Sápi Attila zuglói MSZP-s képviselő, akiről azóta több furcsaság is kiderült. Rejtélyes eltűnése miatt most választást kell kiírni Zuglóban.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt tűnt el Sápi Attila zuglói MSZP-s képviselő. Azóta sem a családtagjai, sem az ismerősei, sem a párttársai nem találtak a nyomára. Abban az esetben, ha január 21-ig nem vesz részt egy testületi ülésen, akkor Sápinak megszűnik a mandátuma, és új választást kell kiírni. A politikus 2014-ben a zuglói 3-as számú körzetben szerzett mandátumot, de csak hét szavazattal előzte meg fideszes riválisát.

Sápi Attila 2016. január 5-én tűnt el, azóta sem látták Forrás: Origo

A képviselőnek azonban lehetősége sem lesz már arra, hogy a mandátumát megőrizze, mivel a zuglói képviselő-testület legközelebbi ülése január 26-án lesz. Az MSZP kérése volt, hogy akkor legyen az ülés, mivel így több idejük lesz felkészülni. A választás kiírására 120 nap áll a választási bizottság rendelkezésére. Várhatóan május–júniusban lesz majd az új voksolás.

Egy kocsmában látták utoljára

Sápinak a bejelentett lakcíme Monoron volt, ezért az ottani rendőrök kezdték el keresni. Az akkor 43 éves politikus tréningruhában és kabátban indult el cigarettát vásárolni abból az újpalotai panelépületből, ahol élettársával lakást béreltek.

Utoljára a lakásától 150 méterre lévő kocsmában látta hiteles szemtanú.

A beszámolók szerint zavartnak tűnt, és sört, majd kávét ivott, utána fizetett, és távozott. Azóta semmilyen hír nincs róla. Attól lehet tartani, hogy már nem él, a rendőrök tapasztalatai szerint ugyanis akikről ennyi idő után egyáltalán nincs információ, azok általában már nincsenek az élők sorában.

Ittas vezetés

Sápi Attilát még 2015 nyarán ittas vezetésen kapták, ügyét 2016 januárjának második felében tárgyalták volna, ám távollétében elnapolták az eljárást addig, amíg elő nem kerül. A politikus az önkormányzati munkában sem vesz részt. Havi járandóságát – 115 ezer forintot – nem utalták el hozzátartozójának sem; ha Sápi előkerülne, visszamenőleg megkaphatná azt egy összegben.

A zuglói önkormányzat nem utalt Sápi élettársának sem Forrás: Origo

Óriási adósságok

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, Sápi Attila 100 százalékban tulajdonosa a felszámolás alatt álló Toro Security System Vagyonvédelmi Kft.-nek, a felszámolási eljárás 2015 októberében indult. A cég 2011-ben érte el a legnagyobb adózott eredményét. Akkor 3,7 millió forintos nyereségük volt.

2014-ben a cégről egyébként semmilyen pénzügyi adat nem áll rendelkezésre az Opten adatai szerint.

A céget 100 millió forintot, illetve 180 napot meghaladó adótartozás miatt számolták fel.

Sápi Attila 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint 40 százalékban tulajdonosa a Wayland Kft.-nek is. A politikusnak a tavalyi év elején összesen 1,85 millió forintnyi adóssága volt.

Szerbiában van?

Az Origo derítette ki azt is, hogy nem létezik az a cég, amelynél Sápi Attila a vagyonnyilatkozata szerint be volt jelentve. Az eltűnt MSZP-s képviselő a 2014-es és a 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint a Duck Traktive Kft.-nél dolgozott. A cégnél ügyintézőként havi bruttó 59 ezer forintot keresett. Mind az Opten adatbázisában, mind az e-cégjegyzékben rákerestünk a Duck Traktive Kft.-re (és hasonlókra), de egyik kereső sem adott ki semmit.

A Ripost 2017. január elsején azt írta, hogy Sápi vagyonnyilatkozatában (ami egyébként azóta törlődött a Zuglói Önkormányzat honlapjáról) rosszul szerepel a cég neve. Van egy plusz r betű a cég nevében, ezért nem találták mások korábban a cégkeresőben. Érdekes, hogy a cégadatok szerint „munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó

cég tulajdonosa Szerbiában, Szabadkán él”.

A Duck Tacktive egyébként felszámolás alatt áll Sápi eltűnése óta, a cég működése 2016 októberében szűnt meg.

Karácsony Gergelynek rosszul jönne, ha a Fidesz nyerné az időközi választást Forrás: MTI/Kovács Tamás

Karácsony ennek nem örülne

Abban az esetben, ha az időközi választást a Fidesz nyerné meg, akkor már csak egy főre lennének az abszolút többségtől a kerületben. Mindez nagyon rosszul jönne Karácsony Gergely PM-es polgármesternek, mivel így szinte minden kérdésben egyeztetnie kellene a párttal. Mint azt az Origo korábban megírta, az országos politikába „menekülne vissza” a kerület vezetője, mivel

Zugló az utóbbi időben nem a sikerektől volt hangos.

Karácsony később cáfolta, hogy indulna a 2018-as országgyűlési választáson.