Zárkából szelfizett a rab, kirúgtak három börtönparancsnokot

2017.01.05. 18:21

Szombathelyi zárkájából küldött több szelfit egy rabszolgatartó klán elítélt tagja. A botrányba belebukott a helyi börtönigazgató, de két másik dandártábornokot is elküldött a belügyminiszter – mennie kellett a fővárosi fegyház vezetőjének is.

Rendszeresen szelfiket készített a zárkájában egy szombathelyi fegyházban fogva tartott rab.

Dinamó a börtönben szelfizett

A Dinamó becenéven is ismert berhidai férfi egy rabszolgatartó klán tagjaként, 2010-ben került rács mögé, de a fogság idején is aktívan tartotta a kapcsolatot a külvilággal, tavaly novembertől pedig rendszeresen küldött magáról profilképeket a Facebookra,bár a börtönökben szigorúan tilos mobilt vagy bármilyen, netes kommunikációra alkalmas eszközt tartani.

A börtönökben a mobil és bármilyen netes kommunikáció tiltott a raboknak, mégis rendszeresen próbálkoznak telefonok becsempészésével. A kép illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

Kirúgták a parancsnokokat

Az esetről a Blikk számolt be. Nem sokkal később a Belügyminisztérium bejelentette: Pintér Sándor csütörtökön azonnali hatállyal felüggesztette Tóth Tamás Tibor dandártábornokot, a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet parancsnokát.

A belügyminiszter vele együtt kirúgta Mészáros László tiszalöki börtönparancsnokot és Széles Gábort, a budapesti fegyház és börtön vezetőjét is.

Volt előzménye

Bár egyik dandártábornok felfüggesztését sem indokolták, a szombathelyi kirúgás valószínűleg összefügg a mobilbotránnyal. Van előzménye a fővárosi felfüggesztésnek is: információink szerint Széles Gábor börtönparancsnok pozíciója már akkor megingott, amikor intézetében

két fegyőr a gyanú szerint agyonvert egy rabot.

Az esetről az Origo írt először, az ügyben azóta is nyomozás zajlik.

 Mobilháború

Érdeklődtünk a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságánál is, ahol az elbocsátások hírét nem kommentálták. Orosz Zoltán szóvivőtől viszont úgy tudjuk, a mobilháború megszokottnak számít, a rabok és hozzátartozók rendszeresen próbálnak telefonokat a zárkákba juttatni. "Csak tavaly 1459 telefon bejuttatását akadályoztuk meg, néhányat azonban így is becsempésznek" – mondta az őrnagy. A telefonproblémáról már Tóth Tamás, a BVOP nemrég kinevezett parancsnoka is nyilatkozott az Origónak. Úgy tudjuk, az országos parancsnok belső vizsgálatot rendelt el a szombathelyi szelfik ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK