A Hadházy-klán és a földmutyi: Hadházy Ákos édesanyjának is zavaros földügyei voltak

Hadházy Ákos
Budapest, 2016. december 12. Hadházy Ákos, az LMP frakcióvezető-helyettese azonnali kérdést tesz fel a miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. december 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az LMP antikorrupciós szóvivőjének korábbi állításával szemben nem 6,5, hanem több mint 14 hektárnyi földön gazdálkodhat Hadházy Ákos családja. Az is kiderült, hogy Hadházy Ákos édesanyja még 2015 végén több mint 150 hektárnyi földterületet akart megszerezni, amire több mint 30 millió forintot fordított. Mint arról korábban beszámoltunk, Hadházy Ákos édesapja is segédkezett abban, hogy Georg von Twickel, Tolna megyei zöldbáró strómanok segítségével semmizte ki a helyi gazdákat.
Vágólapra másolva!

2015 végén a Földet a gazdáknak program keretén belül Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivőjének az édesanyja,

Hadházy Árpád Lajosné három ingatlant is meg szeretett volna vásárolni.

A 2015. november 26-án árverésre kerülő Sárpilis 018/4 helyrajzi szám alatti 51,4507 hektár nagyságú szántót, amelynek kikiáltási ára 98 950 000 forint volt. Szintén meg kívánta venni az ugyanaznap árverésre kerülő Sárpilis 042/5 helyrajzi szám alatti 84,3562 hektár nagyságú szántót, amelynek kikiáltási ára 177 050 000 forint volt.

Hadházy édesanyja mindezeken felül 2015. december 1-jén a Várdomb 024/13 helyrajzi szám alatti 15,0466 hektár nagyságú szántóra is licitált, amelynek kikiáltási ára 27 650 000 Ft volt. Mindhárom árverésen a kikiáltási áron kelt el a meghirdetett ingatlan (vagyis érdemi licit nem volt), de Hadházy édesanyja egyikben sem nyert. Az árverésnek azonban több érdekessége is volt.

Több mint 150 hektárnyi földet vett volna meg Hadházy Árpád édesanyja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP

Könnyedén előteremtett több mint 30 millió forintot

Ahhoz, hogy részt vehessen a liciten, Hadházy édesanyjának be kellett fizetnie a meghirdetett földterület kikiáltási árának tíz százalékát. A fentebb említett három terület összértéke 303 millió 650 ezer forint, vagyis Hadházy Ákos édesanyja 2015 végén

összesen több, mint 30 millió forint összeget fordított csak erre a három licitre.

Újabb furcsa kapcsolatok

Hadházy édesanyját mindhárom árverésen Kurucz Mihály ügyvéd képviselte. Kurucz Mihály más liciteken viszont annak a Gscheidt Mátyásnak volt a jogi képviselője, aki Georg Albert Freiherr von Twickel Tolna megyei zöldbáró egyik jobbkeze, több cégében vezető tisztségviselő. A földárverések során egyébként

Gscheidt Mátyás közel 223 hektárt nyert el 616 750 000 forint értékben.

Von Twickel cégeiben egyébként Hadházy Árpád, az LMP-s antikorrupciós szóvivőjének édesapja is fontos tisztséget tölt be.

Az árverések kapcsán azonban a legérdekesebb, hogy mindhárom ingatlanra 2020. március 1-jéig földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználati joga van az IPHYGÉNIA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságnak. Az IPHYGÉNIA Kft. von Twickel tulajdona, és ügyvezetője Gscheidt Mátyás. Az IPHYGÉNIA Kft. árbevételei az utóbbi években 400 millió forint fölött alakultak, a 2015-ös évet például 90 millió forint adózott, mérleg szerinti eredménnyel zárták.

Strómanok segítségével terjeszkedett a zöldbáró

A Tolna megyei „zöldbáró", Georg Albert Freiherr von Twickel gyanús földszerzési manővereiről elsőként portálunk készített tényfeltáró cikket. Mint kiderült, az LMP-s antikorrupciós szóvivő és társelnök

Hadházy Ákos édesapja is segédkezett az állami földek megszerzésében

Tolna megyében. A megyei agrárkamara elnökeként Hadházy Árpád annak a Twickel Györgynek a cégeiben tölt be vezető tisztségeket, akit a helyiek csak zöldbárónak hívnak. Twickel földterületei pedig egyre csak nőnek, amiket strómanok segítségével szerzett meg. Ezt követően a TV2 Tények hírműsora találta meg azokat a strómanokat, akik „nevükre vették" a földeket.

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióellenes szóvivője sok ügyben nagyon aktív, de a családi földvásárlásokról nem beszélt sokat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hadházy Ákos nemrégiben a Magyar Nemzetnek azt mondta, keveset tud édesapja munkáltatóinak ügyeiről, erről az érintettet kell megkérdezni. Úgy tudja egyébként, hogy a „Földet a gazdáknak" program – amit egyébként gyalázatosnak és földrablásnak tart – hátrányosan érintette őt, mert az édesanyjával kötött hosszú távú földbérleteket és a szerződésben számára biztosított elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jogokat az állam ezzel felrúgta.

Mást mondott Hadházy

Hadházy az Origónak azt mondta: „Ha szüleim egyetlen négyzetméter földhöz jutottak volna a "Földet a gazdáknak" fantázianevű, elsősorban a kormánypárti barátok kielégítésére szolgáló programból,

lemondtam volna.

Szüleim azonban sem maguk, sem más jogán nem jutottak állami földhöz sem a "Földet a gazdáknak" fantázianevű programból, sem más konstrukcióban. Édesapám 6,5 hektár szőlőt művel, amit 1986 óta kis darabokban, magánszemélyektől vásárolt, illetve nagyrészt saját maga telepített."

Hadházy korábbi állítása szerint apja csak szőlőt művelt Fotó: Grimm Balázs

Ezzel szemben édesapja nevén 2,3791 hektár föld van, és ha még az édesanyja 9,7781 hektárját, testvére, Hadházy Karolina 1,4927 hektárját, valamint Hadházy Ákos 0,4668 hektárját is hozzávesszük, akkor 14,1167 hektárról beszélhetünk. Vagyis a Hadházy-klán összesen több, mint 14 hektár földet birtokol, ezekhez akarhatott az anya, Hadházy Árpádné további több, mint 150 hektárnyi földet vásárolni.

Erdőt is vett a Hadházy-klán

A brtokunkba került földszerzési adatokból világosan látszik, hogy Hadházy Árpádné 2016 májusában vásárolta a fácánkerti erdőt.

A több mint hat hektárnyi erdő több mint 11 millió forintba került.

Ezenfelül megpróbáltak szintén Fácánkertben megszerezni a helyben lakó gazdák elől közel 3 hektár földterületet közel tízmillió forintért,de ez végül is nem sikerült nekik.

Mindezek alapján tehát csak 2015 végén-2016-ban a földvásárlások hozzávetőlegesen 50 millió forintot tettek ki a családi költségvetésből, ráadásul ha sikerült volna megszerezni a többi területet, akkor 270 millió forintnyi hitelt kellett volna felvennie Hadházy Árpádnénak.