Mindenki láthatja majd a Duna-partot az egykori kaszinóból

Ybl Vízház, Várkert Kaszinó
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a budai Várkert Bazár szomszédságában található Ybl Vízház felújítása, amely idén ősszel kulturális és rendezvényközpontként nyílik újra meg. A világörökség részét képező ikonikus épület 600 millió forintból készülhet el. Helyet kap benne kortárs kiállítótér, kávéház és bisztróétterm is.
Vágólapra másolva!
Ybl Vízház - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

A Ybl Vízház legutóbb az 1990-es évek elején lett felújítva, de régóta kihasználatlanul áll az épület a Várkert Bazár szomszédságában. Oláh Mihály Zoltán építészmérnök szerint a Ybl Miklós által tervezett Vízház

a mai napig egyedülálló megoldásokkal rendelkezik a világon

és a felújítás során igyekeznek megtartani az épület sajátosságait és egyediségét.

A belső tér - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

2017 őszétől nyílik újra

Az épület az ország legkiemelkedőbb turisztikai helyszínén a Budai Vár lábánál, a Duna-parton áll, egységet képez a körülötte elterülő Királyi Palota épületkomplexummal.

Az épület eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszereként, gépházként működött, déli része a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, északi része kávéházként üzemelt. Idővel a gépház elvesztette szerepét, így a teljes épületet étteremmé alakították át, a teraszon zenekar játszott, a Vízház előtti nagy kertben tánctér működött. A II. Világháborúban az épület komolyan megsérült, ezt követően állapota és színvonala rohamosan romlott. A súlyosan lepusztult épületet 1992-ben renoválták, ezt követően kaszinóként és rendezvény-helyszínként működött, majd bezárt.

A több mint százéves Ybl Vízház közel tíz évig állt kihasználatlanul, üresen, ezért

állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek felújításra szorulnak.

A felújítási munkálatok során a műemléki homlokzat visszanyeri eredeti pompáját, megújulnak a belső terek és a kert is.

Az épület a tervek szerint 2017 őszén kulturális és rendezvényközpontként nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

Ybl Vízház átalakítási tervei: földszint és kert Forrás: Konstruma Mérnöki Iroda Kft., Oláh Mihály Zoltán építészmérnök
Ybl Vízház átalakítási tervei: pinceszint Forrás: Konstruma Mérnöki Iroda Kft., Oláh Mihály Zoltán építészmérnök

A közel egy évre tervezett beruházásnak köszönhetően az Ybl Vízház - patinás múltjához méltóan -újra nyitott, reprezentatív társasági és kulturális központtá válik, tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek, előadásoknak, valamint kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont.

Oláh Mihály Zoltán építészmérnök ismertette a felújítás menetét Fotó: Mudra László - Origo

Egykori funkciójához híven a vendéglátás-gasztronómia is szerepet kap az épületben, kávéház és bisztróétterem működik majd benne.

Oláh Mihály Zoltán kiemelte: a felújítás legfontosabb szempontja, hogy a kedvező fekvést kihasználva az egész városra nyitott épületté válhasson az Ybl Vízház. Ezért azt javasolják, hogy az

épület főbejáratát ölelő loggiát üvegfal vegye körül, így az egész évben használható és egybenyitható lesz a főbejárat mögötti, kávézóként tovább funkcionáló, első teremmel, így látható lesz mindenki számára a Duna-part.

Télen-nyáron gyönyörködhetünk majd a mennyezet szépségén az üvegfal miatt Fotó: Mudra László - Origo

Az épület központi, Duna-parti elhelyezkedése, kiemelt műemléki és emblematikus történelmi volta mind lehetővé teszi, hogy üde és pezsgő budapesti helyszínné váljon.

A tervezésért az a cég felel, amely az 1992. évi rekonstrukció során is foglalkozott már az épülettel. A munkálatok során sor kerül az épület belső tereinek felújítására, átalakítására, korszerűsítésére, valamint az épület előtti területen egy kert tervezésére.

Háborús sérülések a tornyon és a homlokzaton

A második világháború során, Buda 1944-45. évi ostroma alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett. A károk súlyosbodásával az épület rohamosan veszített népszerűségéből. Oláh Mihály Zoltán elmondta,

az akkori tulajdonosok nem, vagy csak csekély mértékben tettek eleget a helyreállításra vonatkozó kötelezettségeiknek, renoválása egészen az 1989-es rendszerváltásig váratott magára.

Az egykori kaszinó most rendezvényközpontként nyílik újra Fotó: Mudra László - Origo

Az elegánsan helyreállított műemléképület 1992-től kezdve 15 éven keresztül játékkaszinóként és étteremként működött, azonban újrahasznosítása több kritikát is kapott. Bezárását követően az épületet ismét renoválták, majd rendezvényközpontként funkcionált, később pedig eladták.

A világörökség részét képező épület 2016. májusában került a Pallas Athéné Alapítványok ingatlanportfóliójába 10,5 millió euróért.

Az előtér Fotó: Mudra László - Origo