Magas kitüntetést kap a távozó Colleen Bell

Colleen Bradley Bell amerikai nagykövet ad interjút Serdült Vikinek 2015 szeptember 28-án Colleen Bradley Bell amerikai nagykövet ad interjút Serdült Vikinek 2015 szeptember 28-án
Colleen Bradley Bell amerikai nagykövet ad interjút Serdült Vikinek 2015 szeptember 28-án
Vágólapra másolva!
Egy hét múlva, január 20-án elutazik Magyarországról Colleen Bell, miután lejár a nagyköveti megbízása. Az Origo információi szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még az utazás előtt magas állami kitüntetést ad át az Amerikai Egyesült Államok távozó nagykövetének. 
Vágólapra másolva!
Colleen Bell Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szijjártó Péter az Atv.hu-nak decemberben beszélt arról a javaslatáról, hogy a távozó amerikai nagykövet állami kitüntetést kapjon. Arra a kérdésre, korrekt volt-e a kapcsolata Colleen Bell-lel, akkor így fogalmazott: "Nagyon. Szerintem neki nagyon sokat köszönhetünk, vele – remélem, nem fecsegek ki semmi olyat, ami neki kellemetlen –, amikor életünkben először találkoztunk, hosszasan beszélgettünk, nagyon hosszasan. Akkor a végén arra a konklúzióra jutottunk, amit ő mondott ki, hogy szerinte le kell csavarni a hangerőt. Az elmúlt két esztendőben, nagyjából amióta itt van, ezt tényleg profin meg is oldotta.

aminek aztán már lehetett volna kihatása mind a védelmi, mind a gazdasági együttműködésünkre. Ő viszont azért jött ide, hogy a magyar–amerikai kapcsolatrendszert javítsa. És ő ezt, a saját maga elhatározását, végre is hajtotta. Tehát szerintem neki nagyon sokat köszönhetünk. Ezért én azt javasoltam, hogy kapjon egy komoly kitüntetést, mielőtt távozik” – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter január 17-én adja át a kitüntetést Colleen Bellnek Fotó: Polyák Attila - Origo

A kitüntetésre maga Szijjártó Péter terjesztette fel a nagykövetet, a köztársasági elnök pedig a felterjesztést jóváhagyta, így a külgazdasági és külügyminiszter

január 17-én kedden a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adja át Colleen Bellnek.

Szijjártó Péter többször is jelezte, nagyra értékelik az amerikai diplomata munkáját, akinek nagy szerepe van abban, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok javultak.

A távozó amerikai nagykövet korábban ezt írta a Facebook-oldalán:

Colleen Bell január 20-án utazik vissza az Amerikai Egyesült Államokba.