Orbán: A határvédelem továbbra is kiemelt nemzetbiztonsági ügy

2017.01.12. 11:09

A magyar határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, ezért a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés első ütemében részt vevő állomány ünnepélyes eskütételén.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta: kívülről, Brüsszelből továbbra sem várhatunk megoldást, így „nekünk kell megvédenünk saját magunkat”. 

A honvédség és a rendőrség munkájának köszönhetően Magyarország ma az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa – mondta Orbán Viktor. Nálunk nincs terrorizmus, nincs tömeges erőszak, nem hajtanak teherautóval ünneplő emberek közé, de mindez nem jelenti azt, hogy a magyarokkal ne fordulhatnának elő ilyen szörnyűségek” – figyelmeztetett. 

Orbán Viktor miniszterelnök a tisztavatónForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerinte Európa jobban járt volna, ha nem támadja a magyar megoldásokat, amelyek működőképesnek és hasznosnak bizonyultak, és amelyeket azóta egyre több ország átvett. „Tettekkel bizonyítottuk, hogy megálljt lehet parancsolni a bevándorlásnak” – mondta.

Lezárult a naivitás korszaka

A határvadászok arra tettek esküt, hogy megvédik Magyarország határait, amivel Európát is védik, „ahogy ez mifelénk az utóbbi 500 évben lenni szokott (...) Megvédeni magunkat és Európát is – ez lett évszázadok alatt a magyar nemzet sorsa” – fogalmazott. 

532 tiszthelyettes tett eskütForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerinte a naivitás, az illúziók és az erélytelenség korszaka lezárult, abból kell kiindulnunk, amit látunk, és nem abból, amit látni szeretnénk”. Bár vannak, akik azt gondolják, hogy minden Európába érkező ember az itteni szokások és törvények szerint akar élni, ám Orbán Viktor szerint a tények ennek éppen az ellenkezőjét mutatják: a terrortámadások és a zavargások, az erőszak és a bűnözés, az etnikai és kulturális összeütközések mind arra figyelmeztetnek, hogy „akik idejönnek, nem a mi életünket akarják élni”, hanem a sajátjukat szeretnék folytatni, csak éppen európai életszínvonalon – mondta. 

Nemzeti öngyilkosság

A kormányfő ugyanakkor arról is beszélt, hogy a migránsok áldozatok is, az embercsempészek, a beengedést és meghívást ígérgető európai politikusok, valamint saját illúzióik áldozatai.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány, Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter az eskütételenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Értjük őket, de nem engedhetünk a követelésüknek, nem engedhetjük be őket Európába. Az emberi jogok sehol sem írják elő a nemzeti öngyilkosságot” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az illegális bevándorlók között terroristák is érkeznek, emiatt pedig több európai országban is ártatlan emberek haltak meg, és fizettek életükkel a saját országuk gyengeségéért. 

Az 532 tiszthelyettes rendőr ünnepélyes eskütételén – amelyet a Hungexpón tartottak – a hozzátartozók mellett jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is.