Most tényleg elkezdődött a tél: a hideg után itt a hó is

havazás, hó, salgótarján,
Salgótarján, 2017. január 13. Autók haladnak a havas Füleki úton Salgótarjánban 2017. január 13-án. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Egyre nehezebben lehet közlekedni az országban: egyrészt az ónos eső és a havazás lassítja a forgalmat, másrészt az emiatt bekövetkező balesetek és az ezeket követő korlátozások. Az ország egy részére riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. 
Vágólapra másolva!

Az ország nagy részén valami esik: vagy hó, vagy havas eső, vagy ónos eső. Az előrejelzések 15–20 centiméter friss havat jósolnak mára. Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel több területre adott ki riasztást, igaz, mostanra ezeket visszavonta.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a közlekedőknek

jelenleg elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében kell veszélyes útszakaszokra készülni.

Korlátozzák a teherautók közlekedését

Pénteken 15 órától feloldották a 2-es főút Pest és Nógrád megyei szakaszán

a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását. Az ország többi útján azonban érvényben vannak korlátozások.

Teherjárműveket fordíttatnak vissza rendőrök a 2-es számú főúton Vác térségében. A képre kattintva galéria nyílik az országos havazásról Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Közút közleménye szerint Pest megyében a 102-es főúton az M1-től Zsámbékig 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így a főút teljes szakaszán érvényes a tiltás.

A rendőrség Pest megye határában nem engedi fel a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat a 10-es főútra,

és a 8102-es jelű úton az 1-es főúttól Budakalászig tiltott a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedése.

Heves megyében az időjárásra való tekintettel 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be a megye két útján. A 21-es főúton Apcnál, és a 23-as főúton Pétervásáránál a Nógrád megye felé tartó tehergépkocsikat félre állítják. A 25-ös főúton Eger és Kerecsend között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, Maklár felé terelik a tehergépjárműveket.

Veszprém megyében a 82-es főúton, Veszprém és Zirc között a 0-21 km szelvények között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, továbbá a 82-es számú főúton, Veszprém és Veszprémvarsány között a 0-45+500 km szelvények között korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik közlekedését.

Győr-Moson-Sopron megyében

a 82-es számú főút és a 83-as számú főúton is életbe lépett a 7,5 tonnás súlykorlátozás,

a teherjárműveket az M1-es autópályán kerülhetnek Budapest, illetve Hegyeshalom irányába.

Fejér megyében a 1104-es jelű út 0+000 - 7+281 km szelvények közötti szakaszán 16 órától 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

Visszafordítják a Szlovákiába tartó teherautókat

A szlovák hatóságok a Nógrád megyei határátkelőhelyeken tovább korlátozták a Szlovákiába tartó tehergépkocsik közlekedését:

11 órától már a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra is vonatkozik a kamiontilalom.

A korábbi, reggel 9 órától érvényes intézkedés még csak a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre terjedt ki. Azon a járműveket, amelyek Szlovákiába készülnek, az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál állítják félre. A terelést a rendőrség végzi.

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és belépő forgalom folyamatos.

Sok baleset történt

Az Útinform délutáni tájékoztatása szerint az alábbi helyszíneken vannak korlátozások balesetek miatt:

  • Az M3-as autópályán, Nyíregyháza felé a 46-os km-nél egy elakadt kamion miatt van sávlezárás. Több kilométeres a torlódás.
  • Az M6-os autópályán, Pécs felé 21-es km-nél két személyautó és egy tartálykocsi karambolozott, a mindkét sávot lezárták, csak egy sáv használható.
  • A 6-os főúton a 161-es km-ben, Hidas és Bonyhád között baleseti helyszínelés miatt a fél útpályát lezárták.
  • A 7-es főúton, Baracska közelében a 38-as km-nél egy személyautó hajtott az árokba. A fél útpályát lezárták.
  • A 31-es főúton Tápiósüly és Tápiószecső között árokba borult egy teherautó. A 45-ös km-nél egy sávon, rendőri irányítással halad a forgalom.
  • A 38-as főúton a 11-es km-nél, Rakamaz és Tokaj között két személyautó ütközött össze. A fél útpályát lezárták.
  • A 49-es főúton, Ököritófülpös átkelési szakaszán a Kossuth Lajos utcában a 34-es km-nél korábban egy kamion borult az út menti árokba. Teljes útzár mellett végzik a kamion mentését.
  • Az 54-es főúton a 22-es km-nél Bugacpusztaháza közelében egy kamion foglalja el az útpályát.
  • A 61-es főúton a 47-es km-nél egy menetrend szerint közlekedő autóbusz hajtott az út menti árokba. A fél útpályát lezárták.
  • A 102-es főúton Tinnye közelében korábban két jármű ütközött össze. Teljes útzár van érvényben, a forgalmat Piliscsaba felé terelik el.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy amennyiben a havazás ezt indokolttá teszi,

további helyeken várhatóak forgalomkorlátozások,

ezért az érintett területeken útnak indulás előtt tájékozódjanak ezekről és a várható időjárásról.

Néhány vonat is késik

Péntek reggel a Budapest–Veresegyház–Vácrátót–Vác vonalon 20–30 perces késések voltak az időjárás miatt, mert néhány állomáson gondot okozott a váltók átállítása. Ez a délelőtti órákra megszűnt.

A MÁV kora délutáni közleménye szerint a Budapest–Hatvan vonalon 15-20 perccel hosszabb a menetidő a havazás miatt.

Az ország többi vonalán zavartalan a vasúti közlekedés,

menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A váltótisztítók folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi és a záhonyi térségben is, ahol a vasúttársaság első fokú hókészenlétet rendelt el, annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a pénteki csúcsforgalom. Tisztítják a peronokat és az utas átjárókat is.

A MÁV arra kéri az utasokat, hogy fokozott óvatossággal szálljanak fel és le a vonatokról. A fagyos, hóval borított helyeken ugyanis a peronok lépcsői és a peronok havasak, csúszósak lehetnek.

Budapesten nem közlekedik a Libegő – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A Zugliget és János-hegy közötti drótkötélpályás felvonót a havazás miatt állították le.

Felkészülten induljunk útnak

Csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi és a hólánc. Indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről és az üzemanyag mennyiségéről.

A szokásosnál több üzemanyagot tankoljanak. Fontos segítséget jelenthet a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy térkép, de

érdemes némi élelmiszert és folyadékot is az autóba készíteni.

Emellett ajánlott a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t is használni.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint az elkövetkezendő napokban tartós maradhat a havazás, akár jövő szerdáig minden nap eshet.