Botka Lászlóval nem tud mit kezdeni a baloldal

Botka László Szeged, 2014. október 12.
Botka László sajtótájékoztatót tart a szegedi HBH étteremben 2014. október 12-én. Az MSZP-DK-Együtt-PM-Összefogás Szegedért jelöltjét negyedszerre választották meg a csongrádi megyeszékhely polgármesterének.
MTI Fotó
Szeged, 2014. október 12. Botka László sajtótájékoztatót tart a szegedi HBH étteremben 2014. október 12-én. Az MSZP-DK-Együtt-PM-Összefogás Szegedért jelöltjét negyedszerre választották meg a csongrádi megyeszékhely polgármesterének. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Az állóvizet mindenképpen felkavarta a baloldalon, hogy Botka László bejelentette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén szívesen lenne miniszterelnök-jelölt. A szegedi polgármester feltételei azonban egyelőre teljesíthetetlennek tűnnek. A szentendrei bukás sem tett jót a baloldalnak.
Vágólapra másolva!

2017 is úgy folytatódott a magyarországi baloldalon, ahogyan 2016 végén befejeződtek a dolgok. A helyzet csak annyival lett bonyolultabb, hogy Botka László, Szeged szocialista polgármestere önhatalmúlag bejelentette, hogy vállalja a baloldali miniszterelnök-jelöltséget, ha az általa meghatározott feltételeket teljesítik a különféle pártok. Botka bejelentése felkavarta az állóvizet, de az összkép egyelőre inkább zavarosabbnak tűnik, mint tisztának.

Botka László szívesen lenne miniszterelnök-jelölt Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mi lesz a feltételekkel?

A szegedi szocialista polgármester azt szeretné, hogy a baloldali pártok közös listán induljanak, de ezen a közös listán ne legyen rajta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Botka azt is szeretné, ha az egyéni kerületi jelölteket a szavazatszerző képességük alapján választanák ki, valamint egy új megállapodást kell kötni a baloldali politikáról. Az utóbbi esetében

Botka nem fejtette ki pontosan, hogy mire is gondolt.

A feltételek között azonban már az első is komoly léket kapott, mivel egyrészt az MSZP és a DK úgy készül a 2018-as választásokra, hogy külön listával, de közös jelöltekkel indulnak. Budapesten és vidéken állítólag már több választókerületben megállapodott egymással a két párt. Persze minden háttéralkut fel lehet bontani, ha az érdekek úgy kívánják. Ami igazán nehéz dió lesz, hogy egy közös baloldali listán ne legyen rajta Gyurcsány Ferenc. Egy ilyen megállapodást a DK biztosan nem fog aláírni.

Többen levennék Gyurcsányt a sakktábláról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Másrészt mind az MSZP, mind a többi baloldali szereplő 2016 nagy részében arról beszélt, hogy előválasztással döntenek majd a miniszterelnök-jelölt személyéről, valamint a 106 egyéni jelöltről. Ezzel szemben Botka és az MSZP már csak néha beszél az előválasztásról, míg

a DK hallgat a dologról.

A baloldali programról és a kormányváltás utáni lépésekről pedig gyakorlatilag semmit nem lehet tudni.

Közösen indulhatnak a kicsik

A mostani fejlemények is abba az irányba mutatnak, hogy a jelenleg öt százalék alatt álló baloldali-liberális-zöld alakulatokkal az MSZP és a DK nem kíván hosszú tárgyalásokat folytatni. Vagy elfogadják azt az egy-két választókerületet, amit odaadnának nekik, vagy pedig önállóan indulhatnak. Minden bizonnyal

olyan körzeteket kaphatnának a szocialistáktól, ahol meglehetősen kis nyerési esélyeik lennének.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke valószínűleg ezzel szembemenve jelentette be az igényét, hogy szívesen lenne közös jelölt a dél-pesti választókerületek egyikében, de nem valószínű, hogy ezeket a körzeteket az MSZP vagy a DK átadná neki.

Szigetvári Viktor és Juhász Péter nem bízhat abban, hogy a baloldali pártok sok mandátummal ajándékozzák meg őket. Az Együtt egyelőre önállóan indul Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyébként az Együtt már bejelentette, hogy 2018-ban önállóan kíván indulni, de ha nem lesz általános megállapodás, akkor vélhetően a Fodor Gábor-féle Liberálisoknak sem marad más lehetőség. Egy ilyen helyzetben pedig a Párbeszédnek nevezett alakulatnak is döntenie kellene, hogy elfogad-e egy-két mandátumot a nagy baloldali erőktől, vagy pedig a kisebbekkel közösen próbál bejutni a parlamentbe. Mindenesetre a kicsik továbbra is előválasztást szeretnének, és be is mutattak egy online rendszert, amin keresztül le lehetne bonyolítani a folyamatot. A vezető ellenzéki erők mélyen hallgattak a kezdeményezésről.

Szanyi: Ez a kóser téliszalámi esete

Botka akciója azonban az MSZP-ben sem aratott osztatlan sikert. Szanyi Tibor, a szocialisták EP-képviselője nincs oda a szegedi polgármester feltételeiért, másképp látja a politikát. Mint mondta: „Lehetett volna úgy is kezdeni, hogy Botka bemegy a pártelnökséghez, és azt mondja: fiúk, beadnám a derekamat, mit csináljunk? Ez pártszerű művelet lett volna.

Előzetes feltételeket nem lehet szabni.”

Szanyi végül szót ejtett Gyurcsány Ferencről is. Szerinte egy Gyurcsány-mentes közös lista a DK-val meglehetősen furcsa lenne, sőt komoly ellentmondás, a „kóser téliszalámi esete”.

Szanyi Tibor már elmondta, hogy ez neki nem tetszik Fotó: Bielik István - Origo

Vereség és átláthatatlanság

A baloldalnak az sem tett jót, hogy a várakozásukkal szemben nem sikerült Szentendrén Helyes Imrét képviselővé választani. Helyes még 1974-ben végzett Moszkvában, és mindig is jó kapcsolatot ápolt a szocialista apparátusokkal. Pedig Szentendrén még a Jobbik sem indult el a választáson, vagyis az ellenzéki pártok el sem indultak. Mindenesetre így sem sikerült megnyerni a voksolást a Fidesszel szemben. A szentendrei modell bukása után minden bizonnyal lekerül a szocialista pártban az a lehetőség, hogy helyi civil jelöltek támogatásával váltsák le 2018-ban a kormányt.

Egy átlagos választó számára kezd teljesen átláthatatlanná válni, ami a baloldalon történik – erről már Fodor Csaba beszélt. A Nézőpont Intézet elemzője új jelenségnek nevezte, hogy sajtóhírek szerint már a pártokon belül sincs egyetértés olyan sarkalatos kérdésekben, mint például a Botka Lászlóhoz fűződő viszony. Úgy vélte, a magyar baloldal az elmúlt bő egy évtizedben

teljesen elvesztette karakterét,

hitelét, egykori frissességét; megfáradt, megosztott konglomerátummá vált.