Vágólapra másolva!
Hiába kapott több száz obszcén sms-t, a rendőrség szerint ez nem zaklatás, és hiába folyik nyomozás a volt férje ellen, a gyámhivatal őt akarja elmarasztalni - így mutatja be Emma példáján keresztül az Abcúg írása, milyen ma Magyarországon családon belüli erőszak áldozatának lenni.
Vágólapra másolva!

Emma jó megjelenésű, diplomás nő, aki internetes társkeresőn ismerkedett meg szintén diplomás volt férjével, akivel

hamar összeházasodtak, majd jött a a gyerek, de a kapcsolatuk megromlott, mivel Emma szerint a férj uralkodni akart rajta, sokat kritizálta,

ő pedig lelki bántalmazásként élte meg a kapcsolatukat, végül 2011-ben szakított vele - így kezdődött a konfliktus az Abcúg cikke szerint.

A férfi ellen már rendőrségi eljárás folyik, amit Emma kezdeményezett, miután a férfi hónapokon át zaklatta, és késsel fenyegette, a gyerekelhelyezés ügyében egymás ellen tesznek bejelentéseket, a kéthetente esedékes láthatás pedig "kész tortúra" lett.

A kapcsolat hamar megromlott - képünk illusztráció Forrás: AFP

Emma kálváriája nem kirívó, nem is a legdurvább esetek közül való - mondta a portálnak Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza. Az Abcúg összeszedte, mivel kell ma szembenézniük azoknak a nőknek, akik a hatóságok segítségvel tennének pontot egy rossz kapcsolat végére.

A sok sms még nem zaklatás

Emma szerint a férje nem tudta feldolgozni a szakításukat, ezért hónapokon keresztül obszcén sms-eket és e-maileket írt neki, a költözéskor pedig Emma szerint egy szódásszifonnal mellbe is vágta. A zaklatás ügyében a rendőrség végül azzal állította le az eljárást, hogy mivel Emma válaszolt a levelekre, nem történt bűncselekmény.

A testi sértés ügyében már ő maga állította le az eljárást. Akkoriban kezdeményezte a válását is, és a férje szerinte nyomást gyakorolt rá: legyenek jóban a gyerek miatt. Eközben a rendőrségen azt mondták neki, nincs látlelete, a mellbevágást pedig csak az anyja látta, ő viszont elfogult, mert családtag. "Kvázi lebeszéltek róla, hogy fenntartsam a feljelentést" - mondta Emma.

Spronz Júlia szerint több dolog is nehezíti azt, hogy a bántalmazott házastárs, aki jellemzően nő, felelősségre vonathassa az őt bántalmazó párját.

Elsősorban az, hogy ilyen jellegű ügyek egy jelentős részével (például a könnyű testi sértéssel és a rágalmazással) az ügyészség nem foglalkozik, csak magánvádas eljárásban tárgyalhatók.

Eközben pedig Spronz szerint a hatóság viselkedése sokszor hasonló Emma esetéhez: azt mondják, menjenek haza békében, vagy a gyerek miatt ne csináljanak ​hivatalos ​ügyet a ​magánéleti problémáikból.

- mondta Spronz.

Végül két év után váltak el

Emmáék két évig tartó huzavona után váltak el, megegyeztek a gyerekkel való kapcsolattartásban is, ám erre csak egy ideig volt szükség, Emma ugyanis a válás után újra összeköltözött a volt férjével. "Megpróbáltunk a gyerek miatt egy életközösséget létrehozni" - magyarázta.

Spronz Júlia szerint

gyakori eset, hogy a sértett nő ​az elköltözést követően ​újra összejön az őt bántalmazó férfival.

Ennek az oka lehet a társadalmi elvárás, miszerint a gyereknek kell, hogy apja legyen, vagy akár az is, hogy képtelen ​önállóan fenntartani magukat, és szüksége van az anyagi segítségre. Ám kiderült, Emma számára nem volt jó ötlet az újbóli összeköltözés: a régi problémák és veszekedések újra előjöttek - olyannyira, hogy Emma többször is betelefonált a rendőrségre.

Emma szerint

két rendőr nem tudott mit kezdeni azzal, hogy ő azt állítja, a volt férje bántani akarta, a férfi pedig azt, hogy semmi érdemleges nem történt.

Hiába mondta el nekik, hogy nem mer egyedül maradni a volt férjével, a rendőrök közölték vele, hogy ők semmit sem tudnak tenni, "rendezzék le a problémát egymás között".

Spronz Júlia szerint megfelelő gyakorlattal a rendőröknek nem nehéz értékelni ezeket a helyzeteket, 2009 óta pedig már arra is van lehetőségük, hogy megelőző távoltartást rendeljenek el, ez esetben a bántalmazó fél három napig nem mehet a párja közelébe.

Hosszadalmas, utálatos procedúra

Emma, miután otthagyta a saját házát, a bíróságon kezdte a teendőit. Távoltartásit szeretett volna kérni a volt férje ellen, de nem kapott. A bíró szerint a válás során már rendezték az ügyüket, új fejlemény pedig nem merült fel. Kérte volna a rendőri jelentést a látogatásról, de ilyen nem készült.

A férfi később azzal fenyegette meg, hogy eljárást indít ellene a gyerek veszélyeztetése miatt.

Ekkor Emma két hivataltól is segítséget kért: a helyi családsegítő-szolgálattól, és a gyámhivataltól is. "Hosszadalmas, utálatos procedúra" - jellemezte az Abcúgnak a gyerekelhelyezéssel és kapcsolattartással kapcsolatos gyámhivatali eljárásokat Dallos Judit, aki 20 évig volt gyámügyi előadó.