A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Simicskó István, Hejce
Hejce, 2017. január 19. Simicskó István honvédelmi miniszter (k) koszorúz szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenegyedik évfordulóján tartott megemlékezésen a tragédia helyszínén állított emlékhelyen a Borsó-hegyen 2017. január 19-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A 2006-os légi szerencsétlenségben 42 békefenntartó katona halt meg.
Vágólapra másolva!

A tizenegy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település fölött magasodó Borsó-hegyre

2006. január 19-én zuhant le a szlovák légierő csapatszállító gépe, a 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

Az emlékműnél megtartott kegyeleti megemlékezésen a szeretteiket elvesztő családtagok, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter azt mondta: vannak olyan dolgok, amelyeket legszívesebben kitörölnénk az életből.

Simicskó István honvédelmi miniszter koszorúz a megemlékezésen Forrás: MTI/Vajda János

Simicskó István honvédelmi miniszter pedig úgy fogalmazott: a katonák mindig a legbecsesebbet teszik kockára, az életüket. Nem önmagukért, hanem családjukért, nemzetükért, hazájukért.
A tárcavezető beszédében külön kiemelte a barátságot.

Forrás: Origo

A megemlékezésen - mint minden évben - ezúttal is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas. A tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszket a két miniszter és a két ország vezérkari főnöke koszorúzta meg, a kopjafánál mécseseket is gyújtottak.