Köves Slomó: Bohócnak tartom a Jobbikot és Vonát

Köves Slomó
ortodox rabbi Köves Slomó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) óbudai zsinagóga rabbija Köves Slomó Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) óbudai zsinagóga rabbija
Vágólapra másolva!
Ha ugyanis történt egy felismerés a Jobbikban, ami miatt másképp gondolkodnak, mint korábban, akkor mondják már el, hogy mi volt ez a felismerés, hogy mások is tanulhassanak belőle – többek között erről is beszélt Köves Slomó a 888.hu-nak adott interjújában. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint egy politikai mozgalom esetében a változás mindig egy nagyon összetett kérdés.
Vágólapra másolva!

„Válságunk egyik fő tünete az egyénekre atomizált értéksemlegességből adódó értékrelativizmus, ennek egyetlen kúráját látom ma: a közösséget mint értékorientációs aktort újra felemelni” – mondta Köves Slomó a 888.hu-nak. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője szerint a

saját, személyes életünkben is meg fog nőni a közösség jelentősége.

„Én ebben a változásban látom azt is, hogy mi a szerepe mondjuk egy zsidó közösségnek az egyes egyén életében és a tágabb közösség (mondjuk nemzet) közösségek hálózatában” – mondta.

Velünk van a probléma?

„A probléma nem az iszlámmal van, hanem velünk. A probléma az, hogy az iszlám az a görbe tükör, ami megmutatja nekünk, hogy velünk vannak komoly gondok – mondta Köves Slomó. – Ha nincs jólét, akkor ezeket a dolgokat az ember filozófiai okítás nélkül is felismeri. Felismeri, hogy a létezés nem csak róla szól, és egyben kényszer alatt van, hogy kitörjön a helyéből. Az pedig gondolatra és alkotásra serkent. Amikor jólét van, és a probléma csak az, hogy hány fokra állítsam a termosztátot, és nem az, hogy mit fogok ma enni, akkor nem irányul erre erőfeszítés” – mondta a rabbi.

Köves Slomó: Saját személyes életünkben is nőni fog a közösség jelentősége Fotó: Bielik István - Origo

Köves Slomó: Összetett kérdés

Köves Slomó Vona Gáborral kapcsolatban azt mondta, hogy az ember képes megváltozni. Ha nagyon rosszat tett is, akkor is képes megjavulni, jó útra térni, vagy megbánni, amit tett.

Egy politikai mozgalom esetében azonban kicsit összetettebb a kérdés.

Szerinte egy párt ugyanis valamilyen bizonyos világnézet mentén, bizonyos célok elérése érdekében alakul.

És ha valamiért létrejött, és ennek fundamentális része például az etnicista gondolkodás, és aztán egyszer csak azt állítja, hogy mostantól fogva már nem ilyen,

akkor szűnjön meg ez a mozgalom, és csináljanak egy újat,

hiszen megszűnt az, ami mentén és okán létrejött, és ami egyben tartotta. Nem lehet jó választ adni arra, hogy miért maradjon egyben ezek után is egy ilyen képződmény – mondta a rabbi.

Osszák meg a nyilvánossággal

Slomó szerint ha pedig csak a párt egyes vezetőinek személyes világlátása változott meg, akkor lépjenek ki a pártból, és csatlakozzanak egy másikhoz. Ha pedig mégis úgy gondolnánk, hogy a rasszizmus nem fundamentuma, hanem csak velejárója volt a Jobbik politikájának 15 éven át, most pedig elérkeztek az ébredéshez, és megváltoztak, akkor

a minimum, hogy a nyilvánossággal azt is megosztják, mi okozta a felismerést.

Ha ugyanis történt egy felismerés, ami miatt másképp gondolkodnak, mint korábban, akkor mondják már el, hogy mi volt ez a felismerés, hogy mások is tanulhassanak belőle.

– mondta Köves Slomó.

Köves Slomó bohócnak tartja Vonáékat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bohócok

„Személyesen nem foglalkoztat, hogy bocsánatot kérjenek, nem foglalkoztat túlságosan a Jobbik, és Vona Gábor sem. Inkább bohócoknak tartom őket.

– mondta az interjúban az EMIH vezetője.

Néhány napja Vona Gábor egyébként újból elmondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana, mert

szerinte egy keresztény pártnak nem lehet zsidó származású vezetője.

„De hiszen barátom, akkor ezek szerint még mindig a fajelmélet alapján gondolkodunk, és etnikai alapon elmélkedünk arról, hogy mi az, hogy zsidó, mi az, hogy keresztény” – mondta Köves Slomó.