Nemzetközi bűnbanda hordta át a migránsokat a határon

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség egy pakisztáni, szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjai ellen, akik több mint 360 migránst juttattak az Európai Unió területére - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.
Vágólapra másolva!

Serfőző Katalin közölte, a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a csoport 15 magyar állampolgárságú tagját az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszervezetben, részben a csempészett személy sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

366 embert vittek át

A szervezet tevékenységének felderítésére a magyar, az osztrák és a szerb hatóságok 2015 szeptemberében közös nyomozócsoportot hoztak létre. A vádirat szerint 2014 októbere és 2015 júliusa között a vádlottak tizennyolc szállítást végeztek, és összesen 366 embernek segítettek a szerb-magyar határ illegális átlépésében. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárságú emberek voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét.

Bezsúfolták őket

A magyar vádlottak feladata volt, hogy fizetség ellenében a magyar-szerb zöldhatáron átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé továbbszállítsák őket. A vádlottak általában áruszállító járműveket használtak, de volt, hogy betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket vettek igénybe.

Három alkalommal a rosszul szellőző raktérbe olyan sok migránst zsúfoltak be a vádlottak, hogy az út az emberek testi-lelki gyötrelmével járt.

A szervezet pakisztáni és szerb tagjaival szemben az osztrák és a szerb hatóságok folytatnak büntetőeljárást - tudatta az ügyész.