Ónodi-Szűcs Zoltán: Tovább csökkennek a várólisták

ÉPÜLET műtő orvosi berendezés
Budapest, 2015. december 19. Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében 2015. december 19-én. Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt. A hatórás műtétet december 12-én végezték el, a beteg jól van. Egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkentek a kórházi várólisták, a további mérséklődésre pedig idén 5 milliárd forintot szán a kormány. Nem csak a várólistások száma, de a várható várakozási idő is csökkent Ónodi-Szűcs Zoltán szerint.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi államtitkár elmondta:

2012-ben a várólistákon 70 ezren voltak, ez a szám 2015 novemberére 35 125-re, idén januárra pedig 27 959-re csökkent.

Az államtitkár közölte, hogy a várólisták csökkentésére 2012 óta eddig 12 milliárd forintot fordítottak.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Fotó: M. Schmidt János - Origo

Ónodi-Szűcs szerint egy korszak lezárult, a továbbiakban már csak finomhangolásokra van szükség. Hozzátette: 180 ezer az éves műtéti szám, vagyis a kapacitás többszöröse a várakozók számának.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint

nem csak a várólistások száma, de a várható várakozási idő is csökkent,

például szürkehályogműtétre a korábbi 600 nap helyett 90 napot, csípőprotézis-műtétre 658 nap helyett 311-et kell várni.

Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések - képünk illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elhangzott, hogy az OECD-adatok alapján Európában ötödik helyen szerepel Magyarország a kórházi várólisták tekintetében. Egyes műtétek esetében még dobogós is Magyarország, míg öt évvel ezelőtt, a várólista-csökkentési programot megelőzően ez nem volt így.