Hazahozzák a buszbaleset könnyebb sérültjeit

Olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona túlélő diák
Verona, 2017. január 21. Az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán történt buszbaleset egyik túlélője érkezik a veronai rendőrkapitányságra 2017. január 21-én, miután a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat diák életét vesztette, a sérültek száma huszonhat. (MTI/AP/Antonio Calanni)
Vágólapra másolva!
Tizenhatan meghaltak, egy embert mesterséges kómában tartanak, ketten nagyon súlyosan, 10-en súlyosan, 13-an pedig könnyebben sérültek meg a péntek éjszakai, Olaszországi buszbalesetben. A sérült magyarokat különböző veronai kórházoakba vitték, a mentőszolgálat képviselői már elindultak Olaszországba, hogy hazahozzák azokat, akiket lehet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, de az olasz rendőrök nem találtak féknyomot, egy kamionsofőr pedig úgy látta, hogy baj lehetett a magyar gimnazistákat szállító busz egyik kerekével. A busz Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után túz, majd

gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füst árasztotta el a buszt.

Már szombat hajnalban a milánói magyar főkonzul és egy munkatársa Veronába érkezett, ahol három kórházban ápolják a sérülteket. A többieket a veronai polgármester közreműködésének köszönhetően a város déli részén szállodában helyezték el, hozzájuk pszichológust hívtak.

Forrás: MTI/AP/Antonio Calanni


Már négy magyar diplomata van a helyszínen, két nagyon tapasztalt konzul pedig útnak indult Budapestről érkezik. Vasárnap kezdődik munkájuk különösen nehéz része, a holttestek azonosítása és a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása.
A szülők a milánói főkonzulátus ügyeleti számán is (00-39/339-62-19-517) érdeklődhetnek gyerekük állapotáról - tette hozzá.

Forrás: MTI/EPA/ANSA / POLIZIA DI STATO/Polizia Di Stato / Handout

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval már elindultak Budapestről a buszbaleset sérültjeihez. Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését. A budapesti központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja.

Forrás: MTI/EPA/ANSA / POLIZIA DI STATO/Polizia Di Stato / Handout

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium 36 diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott a buszon - mondta Tóth Gábor, az intézmény igazgatója. Megerősítette ugyanakkor, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

Az MTI kérdésére az igazgató elmondta azt is, hogy az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.

Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy

az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek

abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát - különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza.