Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben meghalt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította - mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint

a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni.

A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani. A kormány rendelete szombaton 18 órakor lép hatályba.
Havasi Bertalan elmondta:

Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője közben a busztragédia után arra kérte képviselőtársait, hogy a hétvégére tervezett nyilvános rendezvények esetében kizárólag a hivatalos, protokolláris részen vegyenek részt, de az utána következő fogadáson, bálon ne legyenek ott.

Hozzáteszi: ahol a rendezvény jellege lehetővé teszi, a távozás okát a képviselők tegyék nyilvánvalóvá, esetleg egy, a megemlékezést szimbolizáló gyertya meggyújtásával.