Szmogriadót rendeltek el Budapesten

Tarlós István, szmog
Autók a szmogban a fővárosi Sztehlo Gábor rakparton
Vágólapra másolva!
Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. 
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a korlátozás – további intézkedésig –

mindennap 6 órától 22 óráig tart.

Területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint – Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében – a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa.

Büntethető

Felhívják a figyelmet, hogy a szmogriadó riasztási fokozatában elrendelt, gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és a rendelkezés megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Nem várható javulás

A közlekedési korlátozás csak akkor nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények alapján – a fővárosi levegőszennyezettségi szint javulása eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat hétfő reggeli további fenntartása. Ez azonban csak a vasárnapi mérési eredmények hétfő hajnali értékelése alapján fog kiderülni, akkor is figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss előrejelzéseit – áll a hivatal közleményében.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Marjai János

Megjegyzik ugyanakkor, hogy OMSZ éjjeli előrejelzése szerint vasárnap nem valószínű a levegő minőségének kedvező változása. Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

Kevesebbet autózzon!

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja meghaladja a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap 24 órás átlagában, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelőüzemeket pedig arra, hogy csökkentsék a porkibocsátásukat.