Estére Magyarországon lesznek az olasz buszbaleset túlélői

Veronai baleset
A veronai buszbaleset egyik túlélője érkezik az őket elszállásoló veronai hotelhez egy rendőrségi kihallgatás után
Vágólapra másolva!
Úton vannak Magyarországra a pénteki veronai buszbaleset túlélői. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt közölte, hogy két sérült állapota annyira súlyos, hogy őket egyelőre nem lehet szállítani. 
Vágólapra másolva!

A budapesti Honvédkórház fogadja a péntek éjjeli veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek Magyarországra – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta: két embert mentővel, kettőt légi úton hoznak haza, a többi sérült hazautazásához nincs szükség egészségügyi személyzetre.

A veronai buszbaleset egyik túlélője érkezik az őket elszállásoló veronai hotelhez egy rendőrségi kihallgatás után Forrás: MTI/AP/Antonio Calanni

Beszélnek róla az iskolákban

Balog Zoltán közölte hogy, körlevélben kérték valamennyi iskola igazgatóját, hogy hétfőn az első tanórában tegyék lehetővé a diákoknak, hogy beszélhessenek érzéseikről a tragédiával összefüggésben. A miniszter hangsúlyozta, hogy a konkrét sítábor szervezésének körülményei mellett azt is

megvizsgálják, hogy szükséges-e jogszabályi változtatás

az iskolán kívüli programok biztonságának növelése érdekében.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója Forrás: MTI/Marjai János

Amnéziásak a túlélők

Csató Gábor az Origo kérdésére azt mondta, hogy Magyarországról húszfős egészségügyi csapat, pszichológusok, orvosok, mentők utaztak Olaszországba. Mire kiértek, az orvosi ellátás nagy részét már megkapták a sérültek, a magyarok elsősorban pszichológusi segítséget tudtak adni, a kórházból kiengedettek utógondozásában vettek részt, illetve a sérültek hazahozatalát szervezték.

A túlélők többségének amnéziája van,

nem tudják felidézni, mi történt a baleset előtt, többen csak a kórházban tértek magukhoz.

Balog Zoltán az Origo kérdésére azt válaszolta, akkor összegzik majd a balesettel kapcsolatos költségeket, amikor már mindenkit sikerül hazahozni, addig a legfontosabb, hogy

mindenki megkapja a szükséges ellátást.

A miniszter megerősítette: az eredeti utaslistának megfelelően összesen 56-an voltak a buszon, 54 kiránduló és a két sofőr. A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt.

DNS-vizsgálatok kellenek

A két válságos állapotban lévő sérült beazonosítása egyelőre nem történt meg: olyan súlyosan összeégtek, hogy DNS, illetve fognyomat-vizsgálatokra lesz szükség, ahogy szintén több napig tartó vizsgálatokkal azonosítják majd az olasz hatóságok a baleset 16 áldozatát.