Stabil állapotban van az olasz baleset két hazahozott súlyos sérültje

Budapest, 2017. január 22. Mentőhelikopter érkezik a budapesti Honvédkórházhoz 2017. január 22-én. Mentőhelikopterrel érkezett meg délután a Honvédkórházhoz a veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje a ferihegyi repülőtérről. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Stabil az állapota az olaszországi buszbaleset két súlyos sérültjének – mondta rendkívüli sajtótájékoztatón Tamás Róbert, a Honvédkórház orvos igazgatója. A Honvédkórházba két, 50-60 év körüli sérültet szállítottak, egy férfit és egy nőt, mondta még az orvos igazgató. Mindkettejük állapota stabil, tudnak velük kommunikálni, az égési sérüléseik ellátása mellett pszichológus foglalkozik velük. Késő este mentővel a kórházba érkezett az olaszországi baleset harmadik súlyos sérültje, egy harminc év körüli férfi. 
Vágólapra másolva!

Felkészült a Honvédkórház az olaszországi buszbaleset súlyos sérültjeinek ellátására, mondta kora este rendkívüli sajtótájékoztatón Tamás Róbert, a kórház főigazgatója.

A kórházba késő délután két, 50-60 év körüli sérültet szállítottak, egy férfit és egy nőt, mondta még az orvos igazgató. Mindkettejük állapota stabil, másod-harmad fokú égési sérüléseik vannak, de tudnak velük kommunikálni. Az égési sérüléseik ellátása mellett pszichológus foglalkozik velük.

Tamás Róbert orvos igazgató az olaszországi buszbaleset sérültjeinek fogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budapesti Honvédkórházban 2017. január 22-én Forrás: MTI/Marjai János

Késő estére a kórházba érkezett a veronai buszkatasztrófa harmadik súlyos sérültje is, egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg, de állapota stabil. Holnap szállítják a Honvédkórházba a baleset negyedik súlyos sérültje.

Kevés részletre emlékeznek a túlélők

Csató Gábor az Origo kérdésére korábban azt mondta, hogy Magyarországról húszfős egészségügyi csapat, pszichológusok, orvosok, mentők utaztak Olaszországba. Mire kiértek, az orvosi ellátás nagy részét már megkapták a sérültek, a magyarok elsősorban pszichológusi segítséget tudtak adni, a kórházból kiengedettek utógondozásában vettek részt, illetve a sérültek hazahozatalát szervezték.

A túlélők többségének amnéziája van,

nem tudják felidézni, mi történt a baleset előtt, többen csak a kórházban tértek magukhoz.

Aki csak tehette már elindult Olaszországból haza. A sérültek többségét rokonok, ismerősök hozzák haza.

DNS-vizsgálatok kellenek

A két válságos állapotban lévő sérült beazonosítása egyelőre nem történt meg: olyan súlyosan összeégtek, hogy DNS-, illetve fognyomat-vizsgálatokra lesz szükség, ahogy szintén több napig tartó vizsgálatokkal azonosítják majd az olasz hatóságok a baleset 16 áldozatát.

Mentőhelikopter érkezik a budapesti Honvédkórházhoz 2017. január 22-én. Mentőhelikopterrel érkezett meg délután a Honvédkórházhoz a veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje a ferihegyi repülőtérről Forrás: MTI/Marjai János