Egy órával a baleset előtt tartott pihenőt a magyar diákok busza

Olaszország, halálos buszbaleset, A4-es autópálya, Verona szinyei gimnázium
Verona, 2017. január 21. Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én. Az előző éjjelen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz egyelőre ismeretlen okból kisiklott, és kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. (MTI/EPA/Filippo Venezia)
Vágólapra másolva!
A péntek éjjeli, 16 áldozatot követelő veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra. Két férfi életveszélyes állapotban van, ők akár hetekig olasz kórházban maradhatnak. Eközben megkezdődött a baleset okait feltáró rendőrségi vizsgálat. Magyar szakértők is segítik az olaszok munkáját.
Vágólapra másolva!

A magyar diákokat szállító busz baleseténél nem találtak féknyomot a helyszínelő rendőrök. Ebből arra következtetnek, hogy a buszvezető vagy elaludt a volánnál, vagy rosszul lett, és ezért nem tudott fékezni, amikor a jármű a szalagkorlátnak sodródott, majd egy felüljáró betonpillérének csapódott, és kigyulladt. Az olasz hatóságok kérésére háromtagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba, a baleset helyszínére. A rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni a nyomozásban. A Corriere della Sera úgy tudja, a péntek éjszakai baleset előtt körülbelül egy órával, Milánónál

megállt a busz egy benzinkútnál.

Azt még vizsgálják, hogy akkor tankoltak-e, vagy csak pihenőt tartottak, ahogy egyelőre azt sem tudják, hogy a két sofőr helyet cserélt-e a megállás alkalmával.

Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

A lapnak az egyik, súlyos égési sérüléseket szenvedett utas azt mondta, hogy a háromsávos autópálya jól ki volt világítva, és nem volt nagy a forgalom, a busz utasai közül néhányan aludtak, többségük azonban fenn volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki.

Elhúzódó vizsgálat

A nyomozók még nem zárják ki a műszaki hiba lehetőségét sem, hiszen két, egymástól független szemtanú is jelezte: korábban gondokat láttak a járművel, bár míg egyikük a hátsó keréknél látott problémát, másikuk füstöt és szikrát látott a motortérben. A veronai helyettes ügyész szerint a baleset összetettsége miatt hosszan elhúzódó vizsgálatra kell számítani. Az autóbusz roncsát szombaton elszállították, a hatóságok még többször átvizsgálják. A hatóságok lefoglalták az autósztráda videokameráját, és szemtanúkat hallgatnak meg.

Egy magyar mentőautó várakozik a veronai buszbaleset könnyű sérültjeinek szállást adó szálloda előtt Forrás: MTI/Varga György

Hazaindulnak a sérültek

A buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport két csapatra oszlott Veronában: az egyik a kórházban kezeltek állapotát mérte fel, a másik a könnyebben sérült, szállodában lévő magyarokét. Az Országos Mentőszolgálat vezetője meggyőződött arról, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akiket jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt kell ellátni. Csató Gábor azt mondta: a hat súlyos sérült közül

ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak,

életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra, a többiek nagy valószínűség szerint vasárnap hazaindulnak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta, hogy vasárnap hajnali 3 órakor fejezték be azt a munkát, amelynek eredményeként összeállt a baleset túlélőiről valamennyi elérhető információt tartalmazó lista. Nehéz volt összeállítani az utaslistát, hiszen a 16 áldozat azonosítása még folyamatban van, a könnyű sérülteket vagy sértetlen utasokat pedig több helyen szállásolták el.

Meghallgatások

Szombat délutántól késő estig, éjfélig hallgatták ki a rendőrök a veronai szállodában lévő gyerekeket. A meghallgatásokat követően adhatják ki az olasz hatóságok az engedélyt hazatérésükhöz. Szombat este a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, négytagú krízisintervenciós csoportja érkezett Veronába. A pszichológusok a tizenhat halálos áldozatot követelő buszbaleset túlélőinek és a diákok hozzátartozóinak nyújtanak segítséget a tragédia feldolgozásában.

Olasz rendőrök érkeznek csomagokkal a buszbaleset könnyű sérültjeinek szállást adó veronai szállodába Forrás: MTI/Varga György

Sokan segítenek

Veronát és egész Olaszországot megrázta a baleset, nagyon sokan ajánlották fel segítségüket. A tavalyi, spanyolországi buszbalesetben meghalt olasz diákok szülei részvétüket fejezték ki a magyar áldozatok hozzátartozóinak. Nagyon sok felajánlás is érkezett: ruhákat, cipőt, élelmiszert vittek a gyerekeknek, volt, aki a tolmácsolásban segített, a taxisok pedig a hozzátartozók szállítását ajánlották fel.

Vannak, akiket még nem sikerült azonosítani

A Borgo Trento kórházban öt, a Borgo Roma kórházban egy súlyos sérültet ápolnak, ők mindannyian felnőttek. A könnyebb sérülteket, főleg gyerekeket, már kiengedték a Borgo Trentóból, ők csatlakoztak a szállodában a baleset többi túlélőjéhez. Az intézményben ápoltak közül ketten az intenzív osztályon, az idegsebészeten vannak, „őket még nem sikerült azonosítani” – mondta a kórházigazgató. A Borgo Roma kórházban ápolják azt a tornatanárt, aki segített a diákoknak kijutni a buszból, neki súlyos agyrázkódása és könyöksérülése van. Őt az olasz sajtóban hősként ünneplik.

A veronai Borgo Trento kórház egyik kórterme Forrás: MTI/Varga György

DNS-mintákat vettek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtt pontosította a buszbalesettel kapcsolatos információkat: eszerint 56-an voltak a buszon: 54 kiránduló és két magyar sofőr. A kirándulók közül 43-an gyerekek, 11-en felnőttek. 16-an haltak meg a balesetben, jelenleg hat embert ápolnak kórházban. Közülük ketten válságos állapotban vannak, azonosításuk még nem történt meg, csak annyi biztos, hogy felnőttek. Az Olaszországba érkezett szülők egy részétől, hat embertől már vettek DNS-mintát az olasz hatóságok, ahogy több holttestről is. Van olyan eset, ahol fogászati röntgenkép is a szülők rendelkezésére áll, de a DNS-minták összehasonlításának eredményére még napokat kell várni. A halottakról egyelőre nincs hivatalos lista - mondta a miniszter. A túlélők beszámolói alapján magyar sofőr vezette a buszt – nem tudni, miért terjedt el a hír, hogy francia vezető ült a volánnál.

Pszichológusok segítenek

A Veronánál balesetet szenvedett buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium volt és jelenlegi diákjai, valamint felnőtt kísérőik utaztak hazafelé egy franciaországi sítáborból. Az iskola és az oktatási államtitkárság is igyekszik minél több és pontosabb információval ellátni az itthon bizonytalanságban lévő szülőket és családtagokat, emellett szakemberek segítenek feldolgozni a történteket a diákoknak. Az iskolában már szombaton is pszichológusok, pszichiáterek segítettek, ez vasárnap és a jövő héten is így lesz.

A diákok folyamatosan érkeznek megemlékezni a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium épületéhez. Sokan gyertyákat, mécseseket gyújtottak, virágokat vittek a bejárathoz. A diákok az áldozatokra emlékezve 16-os számot formáltak mécsesekből, és fekete léggömböket is vittek.

Megemlékezők mécsest gyújtanak a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt Fotó: Csanádi Márton - Origo

Megemlékezés, gyűjtés, gyásznap

Erdő Péter bíboros arra kéri az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjait, hogy a vasárnapi szentmiséken emlékezzenek meg az áldozatokról. Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indított a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára. Kegyeleti okokból elmaradt szombat este A Dal című szórakoztató műsor, az Eurovíziós Dalfesztivál előválogatója a Duna TV-n, a TV2 Csoport pedig vasárnap reggel jelentette be, hogy elmarad a Sztárban Sztár +1 kicsi adása.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.