Egységesítik az adatvédelmet

Péterfalvi Attila a NAIH elnöke beszél Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS köztisztviselő sajtótájékoztató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2015. április 9. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke (k) beszél a NAIH elmúlt évi tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón az Országházban 2015. április 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Akár milliárdos bírságra is számíthatnak az adatvédelmi előírásokat megszegő cégek.
Vágólapra másolva!

Akár milliárdos bírságra is számíthatnak 2018. május 25. után az adatvédelmi előírásokat megszegő cégek az egységes uniós rendelet hatályba lépésével - írta a Magyar Hírlap Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét idézve.

Péterfalvi Attila a lapnak elmondta: a rendelet az adatvédelmi bírságokat a büntetés alá vont cégek éves árbevétele alapján határozza meg.

Eddig uniós szinten csak irányelv létezett, és a tagállamok saját jogszabályaik alapján jártak el adatvédelmi ügyekben.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

Ezt váltja fel az egységes uniós rendelet, amely tisztázza többek között az anyagi szabályokat, az adatkezelési jogalapokat, a kötelező hatásvizsgálatok előírásait, a szankciókat. Újdonság az is, hogy ha egy bejelentés alapján nem indít vizsgálatot a NAIH, akkor a döntést bíróságon lehet megtámadni.