Két nap alatt több száz migráns próbált Magyarországra jutni

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamainak erőfeszítései ellenére folyamatos a migrációs nyomás; a magyar hatóságok 2017 egyik legintenzívebb határsértő mozgását tapasztalták a szerb szakaszon az elmúlt két napban - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Bakondi György sajtótájékoztatón közölte: pénteken 192 illegális belépési kísérletet regisztráltak, ebből 159-et megakadályoztak, 33 migránst pedig visszakísértek. Szombaton 178-an próbáltak Magyarország területére lépni.

A bevándorlás tömeges, tartós, illegális, szervezett, ráadásul nem egyszer erőszakos, továbbá óriási az utánpótlási bázisa Ázsiában és Afrikában - mondta.

A hétvégén sokan próbálkoztak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU egyes tagállamainak hibás, célszerűtlen, esetleg késedelmes reakciója romló belbiztonsági helyzetet eredményezett Európa-szerte, és egészségügyi, szociális, politikai, gazdasági következményekkel is járt. Az unió még a saját szabályait sem tartotta be, így például a schengeni egyezményt - jegyezte meg.

A belbiztonsági főtanácsadó közölte: Magyarországon 804-en laknak menekültszállásokon. Idén eddig 2693-an kíséreltek meg illegális belépést; 1399 migránst megakadályoztak ebben, 1294-et pedig visszakísértek a tranzitzónához. A magyar határőrizeti rendszer megfelelő szilárdságú, a kormány kellő figyelmet fordít az ország védelmére - hangsúlyozta.