Északkeleten hatalmas a szmog

szmogtérkép
Vágólapra másolva!
Volt, hogy a szálló por koncentrációja elérte az egészségügyi határérték hétszeresét Sajószentpéter környékén vasárnap délelőtt. Ez a terület, a Bükk északkeleti, keleti oldala, illetve Salgótarján környéke az ország legszennyezettebb helye.
Vágólapra másolva!

Salgótarján, Kazincbarcika, Miskolc és Tiszaújváros környéke – ebben a Bükköt ölelő karéjban a legrosszabb a levegő az országban, de nagyjából a Tisza-tótól északkeletre eső egész országrészben jelentősen szennyezett a levegő. Ez azt jelenti, hogy a szmog az egészségügyi határérték három-négyszerese. Ez jóval rosszabb, mint a főváros levegője, de még a múlt hét végén a régióban mért értékeknél is magasabb. Salgótarjánban ezért szombaton újra elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, és Miskolcon, Nyíregyházán, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Putnokon, Hernádszurdokon is riasztási fokozat van.

A Bükk és a Mátra körül koncentrálódott a szmog vasárnap délelőtt Forrás: köpönyeg.hu

Nem véletlen, hogy ezeken a területeken a legrosszabb a levegő. A Tisza-tó és Eger között mérték a leghidegebbet vasárnap délelőtt. Ezen a területen mínusz 10 fok alatt maradt a hőmérséklet, de a Sajó völgyétől délre is közel ilyen hideget regisztráltak a mérőpontok.

A leghidegebb Eger és környéke volt vasárnap 11 óra körül Forrás: köpönyeg.hu

Vasárnap Várpalotát, Székesfehérvárt és Szegedet jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén. Budapesten is javul a levegő minősége, de csak lassan, mert nincs nagy légmozgás. A fővárosban már nincs szmogriasztás, csak tájékoztatási fokozat van érvényben.

A levegő minősége várhatóan tovább romlik majd, ugyanis vasárnap éjszakára az ország északkeleti részére helyenként mínusz 20 fok körüli hideget jelez előre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőtől aztán enyhülés kezdődik, de a légmozgás mérsékelt marad.