Árulónak nevezték párttársai az MSZP-ből kilépő Demeter Mártát

mszp kongresszus 2014. május 31.
Demeter Márta
Vágólapra másolva!
Hatalmas indulatokat váltott ki az MSZP-n belül Demeter Márta távozása a pártból és a parlamenti frakcióból. A nagykátai MSZP vezetője szerint a politikus "nyomorult, hazug".
Vágólapra másolva!

Nyomorult, hazug áruló. Ráadásul gyáva is.

Ezzel a kommentárral osztotta meg hivatalos közösségi oldalán a nagykátai MSZP azt a hírt, miszerint Demeter Márta kilépett az MSZP parlamenti frakciójából és a pártból is. Felhívtuk Simon Tamást, a helyi szervezet vezetőjét, aki elmondta, hogy ő írta a posztot, és továbbra is fenntartja, hogy a képviselő áruló.

– mondta a Pest megyei 9-es számú választókerülethez tartozó Nagykáta szocialista vezetője.

Forrás: Facebook

Simon Tamás szerint azért is felháborító az eset, mert Demeter korábban semmilyen fórumon, így a hétvégi választmányi ülésen sem jelezte, hogy bármilyen gondja lenne. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy Demeter Márta idővel átüljön egy másik frakcióba, úgy reagált, a fiatal képviselő távozása furcsa ügy, de nem akar felelőtlenül nyilatkozni.

A DK-nak jól jönne, a Jobbikról pletykálnak

A Magyar Idők írt arról, hogy Demeter távozása valójában annak ágyaz meg, hogy átigazolhasson a Jobbik frakciójába. A szabály úgy szól, hogy ha egy képviselő frakciótagsága megszűnik, akkor először függetlenné válik, de hat hónap elteltével már bármely képviselőcsoporthoz szabadon csatlakozhat. Szabó Gábor jobbikos pártigazgató azt mondta: nem folytatnak tárgyalást erről a volt szocialista politikussal.

A jobbikos kapcsolatnál valószínűbbnek tűnik, hogy Demeter végül Gyurcsány Ferencékkel áll össze. Bár a DK egy ideje bojkottálja a parlamenti munkát, könnyen teszi, hiszen a jelenlegi 4 fős csapatuk arra sem elég, hogy önálló frakciót alkossanak. Ha viszont Demeter felvételt kér és kap, a csoport 5 fősre duzzadna, így pedig a házszabály alapján frakciót alakíthatnak.

Demeter Márta új utakon Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kerestük Demeter Mártát, hogy megkérdezzük a terveiről, de először sms-ben időt kért, aztán elérhetetlenné vált. A Hvg.hu-nak viszont elmondta, hogy másik pártba nem akar belépni, azt pedig majd az idő dönti el, hogy elindul-e egyéniben a 2018-as választáson. Az interjú egy későbbi részében viszont már úgy fogalmazott, hogy olyanokkal működne együtt,

akikkel azonos az értékrendje, és akik szintén a jelenlegi kormány leváltásáért dolgoznak.

Demeter vette a kalapját

Mint ahogy arról az Origo is beszámolt, az MSZP kedden közölte az MTI-vel, hogy Demeter Márta mind a parlamenti frakciójukból, mind pedig a pártból kilép. Ezt a politikus azzal indokolta, hogy nincs meggyőződve a párt hitelességéről, és arról sem, hogy valóban a kormányváltásért dolgoznak. Demeter Márta kilépésével a szocialisták országgyűlési képviselőcsoportjának létszáma 28-ra csökkent, a függetlenek száma 11-re nőtt.