Csökken a szálló por szintje Budapesten

2017.02.01. 02:03

Megkezdődött a szálló por koncentrációjának tartós csökkenése, azonban még mindig indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerda hajnalban.

Közleményük szerint a viszonylag rövid (hétfő esti óráktól kedd reggelig tartó), nagymértékű javulás után a szálló por szintje ismét lassan a tájékoztatási fokozat körüli szintre romlott: Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca környezetében meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, Csepelen a riasztási küszöbértéket is.

A többi hét vizsgálati ponton a tájékoztatási küszöbérték és az egészségügyi határérték közötti állapot alakult ki, a Dózsa György úti (Honvéd-telep) mérőponton a szennyezettségi szint az egészségügyi határértéket sem érte el.

Az időjárás kedvez a javulásnak

A tájékoztatás szerint a további romlás megelőzése és az alkalmazkodás elősegítése érdekében

indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.Kitértek arra is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint a kedd este érkezett csapadék hatására a szálló por szintjében csökkenés várható. Szerdán napközben a borult ég mellett több alkalommal lehet időszakos ónos eső, majd eső. A déli, délkeleti szél kissé megélénkülhet, így az időjárás kedvez a levegőminőség javulásának.

Tarlós: Használják a tömegközlekedést

A következő három napon 

a légszennyező anyagok szintjének további csökkenése valószínűsíthető.A fővárosi szmoghelyzet ismételt romlásának elkerülése, illetve a javulás érdekében Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy részesítse előnyben a közösségi közlekedést, mérsékelje a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat.