Nézőpont Intézet: A magyarok csaknem fele ellenzi az Oroszország elleni szankciókat

2017.02.01. 09:14

A magyarok csaknem fele, 47 százaléka ellenzi az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat, és csupán harmaduk szimpatizál ezzel a politikával – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet közleményében azt írta: a szankciókat leginkább a kormánypárti szimpatizánsok ellenzik (58 százalékban), de a baloldali tábor 51 százaléka szintén szankcióellenes. Érdekesség, hogy a Jobbik ebben a kérdésben is megosztott, a párttal szimpatizálók 47-47 százalékban ellenzik, illetve támogatják a szankciós politikát – értékeltek.

A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség közel kétharmada (63 százalék) előnyösnek véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Magyarországra látogat, ezt mindössze 20 százalék gondolja hátrányosnak.

A telefonos közvélemény-kutatást január 20–23. között végezték ezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék – olvasható a közleményben.