Putyin az Origónak: Megbízhatóan érkezik a földgáz

Vlagyimir Putyin Magyarországon 2017 02 02
Orbán Viktor sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Van esély arra, hogy létrejöjjön az európai béke alapfeltétele, a kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az Európai Unió között - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az orosz elnök érkezését jelentős biztonsági intézkedések kísérték. Főleg gazdasági témákról tárgyaltak.
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin Magyarországon Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az orosz földgáz "mindig 100 százalékosan és megbízhatóan" meg fog érkezni a magyar piacra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott budapesti találkozóján az Origo kérdésére. Hozzátette, hogy Moszkva nem tűzött ki politikai célt arra vonatkozóan, hogy

az orosz gáz ne Ukrajnán keresztül érkezzen,

ha ez az útvonal gazdaságilag kifizetődő és megbízható. Magyarországnak van technikai lehetősége arra, hogy földgázt kapjon majd az Északi Áramlat 2 gázvezetékből Ausztrián vagy Szlovákián keresztül - mondta Vlagyimir Putyin.

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette Vlagyimir Putyin budapesti látogatását.

Megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök. Azt is mondta: a magyar gázellátás 2021-ig biztosítva van, és megkezdődtek a tárgyalások a 2021 utáni időszakra.

Paks is téma volt

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy

nagy figyelmet kapott a tárgyaláson a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése.

Az orosz elnök kiemelte, hogy a 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt, és megduplázza a magyar villamosenergia-kapacitást. Azt is mondta, hogy készen állnak a 100 százalékos finanszírozásra. Az Origo kérdésére Orbán Viktor azt mondta, hogy a hitel újratárgyalásáról nem volt szó.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón Fotó: Hirling Bálint - Origo

Orbán Viktor szerint a magyar-orosz együttműködések legfontosabb eredménye, hogy magyar élelmiszeripari beruházások valósultak meg az elmúlt években. A következő években a magyar vízipari komplexumok is megjelenhetnek Oroszországban.

Az EU-ban nyílt viták vannak külpolitikai kérdésekről - tette hozzá. A magyar kormányfő szerint az orosz-magyar kapcsolatokból

mindent megvédtünk, ami lehetséges volt,

amikor a világ visszatér az együttműködés szelleméhez, akkor a magyar gazdaság jó esélyekkel indulhat az orosz piacokon.

Milliárdos károk

Utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte, hogy az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak szerinte 6,5 milliárd dollárnyi kára keletkezett. Hangsúlyozta, hogy a nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére.

Főleg gazdasági kérdésekről beszélt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egyetértett Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral abban, hogy erősíteni kell az együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

- jelentette ki az orosz elnök. Putyin elmondta, hogy tájékoztatta Orbán Viktort a kelet-, illetve délkelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatos orosz álláspontról.

Ugyancsak tájékoztatta vendéglátóját Oroszországnak a közel-keleti eseményekkel kapcsolatos álláspontjáról. Az orosz államfő reméli, hogy a közel-keleti térség problémáinak megoldása

hozzá fog járulni az európai migrációs válság enyhüléséhez.

"Magyar partnereinkkel együttműködünk az említett területeken" - jelentette ki Putyin.

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón Fotó: Hirling Bálint - Origo

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Oroszország és Magyarország a nemzetközi viszonyokban nem egyenrangú szereplő. A kormányfő kijelentette, hogy a szíriai béketeremtésben a keresztények védelmében tudunk segíteni.

Ellenzéki reakciók

Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján arra szólította fel Orbán Viktort, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyinnal zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán. Azt mondta, Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét,

ettől elszakadni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint Magyarországnak az "orosz politika által veszélyeztetett" Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban. Gyurcsány Ferenc szerint "Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van".

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak nem áll érdekében a paksi atomerőmű bővítése,

ezért mindent meg kell tenni annak leállításáért, hasonlóan az Oroszországgal szembeni embargó fenntartásához.

A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között. Gyöngyösi Márton parlamenti képviselő szerint egyedül a Jobbik állította a kezdetektől, hogy a szankciók ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője azt mondta, hogy a magyar nemzeti érdekeket az szolgálná, ha minél gyorsabban csökkentenék vagy megszüntetnék Magyarország energiaellátási függőségét Oroszországgal szemben. Az LMP-s Ungár Péter pedig azt mondta, Orbán Viktor nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért.

Évente tárgyalnak

Vlagyimir Putyin gépe csütörtök kora délután szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren. Innen többek között a Hősök terén, az Oktogonon és a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül ment a Parlamenthez.

A látogatás része volt a legfelső szintű, évenkénti magyar-orosz tárgyalássorozatnak.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én tett munkalátogatást Budapesten, és az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain megállapodás született a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel kapcsolatos kérdések megoldásáról.

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök legutóbb tavaly február 17-én találkozott az oroszországi Novo-Ogarjovóban, ahol 2019 végéig meghosszabbították az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket.