Gyurcsány Ferenc a baloldalt is bírálta

Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2017. február 4. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédét tartja a fővárosi Hilton Budapest City szállodában 2017. február 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Évértékelő beszédet tartott Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Azt mondta, hogy készen állnak a kormányzásra, de bírálta a baloldalt is. A Fidesz szerint Gyurcsány egy bukott politikus, és inkább a négyes metró korrupciós botrányában játszott szerepével kellene elszámolnia.
Vágólapra másolva!

A volt miniszterelnök pártja szimpatizánsai előtt beszéde elején úgy fogalmazott, hogy politikai ellenfeleik és "némelyek a demokraták" közül is már lassan egy évtizede meg akarják őt büntetni, börtönbe akarják csukni vagy egyszerűen csak ki akarják zárni a politikából.

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét tartja Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azt mondta: ha érdemelt is büntetést, akkor azt kitöltötte, nem tartozik vádlóinak, csak önmagának, demokratikus meggyőződésének és hazájának.

- mondta, és azt is, hogy teszi a dolgát, vezeti a Demokratikus Koalíciót, amiből sikeres pártot fog csinálni. Szerinte akinek ez tetszik, az velük mehet, akinek nem, az járja a maga útját. Gyurcsány Ferenc leszögezte, nem kér engedélyt ahhoz, hogy küzdjenek, mert "nincs alku, nincs mutyi, nincs megalkuvás" csak "a tisztesség ereje".

Magyarország nem erősödik, hanem szétmállik a mai hatalmasok kezei között - mondta, és ezért Orbán Viktor miniszterelnököt bírálta.

A jobboldalt bírálva azt mondta, nem hazug magyarkodásra, hanem mindenki által élhető hazára van szükség.

Aki lopott és csalt, annak börtönben a helye

A tisztességes korrupció fából vaskarika,

a politikusok nem arra kaptak megbízást, hogy lopjanak - mondta. Nincs jobboldali, vagy baloldali lopás, mindegy, hogy a tolvajok az országot, a földet vagy a metró pénzét lopják, ahogy az sem számít, hogy miniszterelnökök, városvezetők vagy vállalatvezetők. Aki lopott és csalt, annak börtönben a helye, amit meg ellopott, azt visszaveszik.

A Fidesz a négyesesmetró-bortányban játszott szerepét firtatja

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc egy olyan bukott politikus, aki azzal sem tudott még elszámolni, hogy kormányzása alatt az ország minden mutatója romlott és az emberek elszegényedtek.


A Fidesz közleményében azt írta: Gyurcsány Ferenc, aki tavaly 1 milliárd forintot vett fel osztalékként, jobban tenné, ha évértékelés helyett arra adna választ, hogy neki és kormányának milyen szerepe volt a 4-es metró "gigakorrupciós" botrányában.

Összeesküvés és intrika a baloldalon

Gyurcsány Ferenc egyetértett azzal, hogy az általa demokratikusnak tartott pártoknak együtt kell működniük a választási győzelem eléréséhez. Az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd valamint Szeged szocialista polgármestere, Botka László azonban szerinte

Szerinte nem a királycsináló személye a fontos, azokkal van baj, akik ebben részt vesznek és nem látják, hogy milyen játéknak válnak a részeseivé. A DK távol áll cselszövéstől, intrikáktól, titkos alkuktól - mondta, és azt is, hogy "ha így viselkedtek, mi előbb tesszük nélkületek rendbe az országot, mint ti nélkülünk".

Az első sorban Varju László, Vadai Ágnes és Niedermüller Péter, a DK alelnökei, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nagyon sok demokrata akar kormányváltást, de a demokratikus létezésnek nem az egy a tábor, egy a zászló a lényege,

hanem a különbözőség megvallása, a vita, a küzdelem

- mondta. A küzdelem résztvevői időnként sebeket ejtenek és sebeket kapnak, de a lényeg a demokraták egymás iránti szolidaritása.

A DK elnöke szerint a jobboldal egy részében biztosan indokolt és jogos történelmi sérelmek sokasága van, például az 1948 utáni diktatórikus baloldal tettei miatt, emellett azt is elfogadja, hogy sokaknak a baloldalnál szimpatikusabb a modern konzervativizmus. "De hol van itt a modern konzervativizmus?" - kérdezte, mert ő annak az írmagját sem látja a Fideszben.

Nincs kompromisszum a Jobbikkal

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy nem köt kompromisszumot a Jobbikkal. "Nem váltjuk fel a rosszat a még rosszabbal" - fogalmazott, megjegyezve, a demokratikus értékeket veszélyezteti, aki kollaborál az "új hungarizmus eszméjét még mindig magában hordozó Jobbikkal".

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc bírálta az oktatás- és az egészségügy állapotát is.

Gyurcsány Ferenc beszéde végén a kormánypárti budapesti városvezetést is támadta. "Budapestnek öt ellenfele van: Tarlós István meg a négy évszak" - mondta, majd azzal folytatta, mivel nem tudják eltakarítani az utakat és a járdákat, ezért őket kell eltakarítani.

Az eseményt egy fővárosi szállodában tartották, körülbelül 300 ember hallgatta az évértékelőt.