Gyorsfagyasztott hasábburgonyákat vizsgált és büntetett a Nébih

sült krumpli hasábburgonya
Vágólapra másolva!
Tizenhat gyorsfagyasztott, elősütött, ízesítés nélküli terméket vizsgáltak, valamennyi külföldön készült. Jelölési hiba mindegyiknél akadt. Három sült burgonya forgalmazójával szemben bírságot szabott ki a hatóság.
Vágólapra másolva!

A Nébih laboratóriumaiban szúrópróbaszerűen végeztek méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, illetve növényvédőszer-maradékra. Minden minta megfelelt a határértéknek, vagy egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiséget ezekből az anyagokból. A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőrizték a szakemberek, hogy a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. Ezen a téren minden burgonyát rendben találtak.

Kilenc hasábburgonya csomagolásán nem tüntették fel a minőségi osztályt, de ezek közül nyolc az első osztálynak felelt meg.

Három terméknél a nagy mennyiségű foltos hasáb miatt minőségi hibát állapítottak meg. Egy forgalmazó alacsonyabb, míg kettő magasabb osztályba sorolta termékét.

Gyorsfagyasztott hasábburgonyákat ellenőrzött a Nébih Forrás: Táfelspicc

A jelölés vizsgálatakor minden hasábburgonyánál akadt jelölési hiba. Volt olyan termék például, amelyik csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kg szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató. A termékek sótartalma azonban minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

A jelölési hiányosságok mellett megállapított minőségi hiba miatt három forgalmazóval szemben összesen 500 ezer Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A többi 13 termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztették a vállalkozókat. Az ellenőrzésről ezúttal is videót tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A termékeket ezúttal is pontozták laikus és szakértő kóstolók, amelynek összesített értékei alapján első lett a McCain Original hasábburgonyája. Második legjobbnak a Spar saját márkás termékét értékelték, míg harmadik helyen szintén egy saját márkás termék, a Metro Horeca Select French Fries végzett.